На данашњи дан 2016. године преминуо Јоргос Киријакос Панајоту

Kolubara

Познатији као Џорџ Мајкл (енгл. George Michael), био је енглески пјевач и композитор, освајач двије награде Греми.

Прославила га пјесма „Last Christmas“. Иначе он и колега из групе Wham преписали су сва ауторска права од продаје тог сингла гладној дјеци из Етиопије.

Тада још није зарадио пуно, а сингл је продат у неколико милиона примјерака. Био је разматран за новог пјевача групе „Queen“, након његовог наступа на концерту одржаном у част Фредија. Том приликом наступиле су многобројне звијезде, али сви су се сложили да нико није пјевао Квинове пјесме као он. Скромно је одбио да буде пјевач групе сматрајући да нема замјене за Фредија.

Џорџ Мајкл оставио је милионе долара хуманитарним организацијама које помажу дјеци и обољелима од рака и сиде. Такође, он је био један од продуцената оригиналног бенд ејд сингла из 1984. захваљујући ком је прикупљено више од 20 милиона долара за гладне Етиопљане. Џорџ Мајкл је током живота у тајности нон-стоп чинио велика хумана дјела:

1. Поклонио је 18.000 долара за вантјелесну оплодњу потпуној незнанки
ТВ водитељ шоуа “Deal Or No Deal” Ричард Осман угостио је жену која је жељела да прикупи 18.000 долара за вантјелесну оплодњу. Мајкл је игром случаја гледао ту емисију и сутрадан јој кришом уплатио новац.

2. Основао је организацију која се бори за права дјеце са хендикепом
Основао је „Труст“ који нуди бесповратна средства особама са хендикепом и дјеци с посебним потребама.

3. Радио је у прихватилишту за бескућнике
Волонтирао је у склоништима за бескућнике и тражио од запослених у тим установама да ником не говоре за његова дјела.

4. Дао је милионе долара сервису Чајлдлајн
Оснивач телефонског сервиса Чајлдлајн, који је на располагању дјеци Британије 24 сата дневно и ком могу да се обрате сви млађи од 19 година који имају било какав животни проблем, открила је да је Мајкл сав новац зарађен од хита “Jesus To A Child” дао тој организацији.
“Дао нам је милионе долара и ми смо планирали да на 30. годишњицу оснивања, направимо велики концерт у његову част и захвалимо се у име стотина хиљада дјеце којима је помогао”, рекла је Естер Ранцен.

5. Дао је на стотине бесплатних карата болничком особљу у Аустрији
Мајкл је послао 1.000 бесплатних карата за концерт радницима болнице у Бечу у којој је лијечен од запаљења плућа 2011.
“Хтео бих да се захвалим свим љекарима и сестрама који су ми спасли живот и свим мојим фановима на љубави и подршци”, рекао је тада.

6. Поклонио је зараду од “Don’t Let the Sun Go Down on Me” дјечјој хуманитарној организацији и фондацији за борбу против сиде.

Извор: РадиоактивниКомарац/ОбјективМедиа

MD MONTEL