Данас су Материце – које се жене „везују“

Kolubara

Данас славимо један од највећих и најрадоснијих хришћанских празника. Материце се славе двије недеље пред Божић. Према обичајима дјеца треба да поране и канапом, шалом, марамом или каишем на препад завежу мајку. Која је симболика Материца?

Материце су највећи хришћански празник мајки и жена у нашем народу, јединствена наша светковина.

Као што су родитељи прошле недеље везивали дјецу, тако данас малишани везују своје мајке.

Обично дјеца устају прије мајке и везују је док је још у кревету, али могу је везати и касније док је у неком кућном послу.

Мајка се „брани“, „запомаже“, „моли“ да је одвежу јер је „у великом послу“, али дјеца не пристају док не добију „откуп“.

Откупљује се поклонима који могу бити скромни, попут бомбоне или јабуке.

Важна је љубав и присност коју на овај празник треба да подијеле сви чланови породице. Везују се и удате жене у окружењу,  комшинице, тетке, баке…

Спрема се свечани, због Божићнег поста, посни ручак, који окупља цијелу породицу.

Материце су, као некада, и данас прилика да се обрадују сиромашна или дјеца без родитеља. Некада су жене које имају удате ћерке без дјеце, одлазиле код њих у посјету, носећи колаче и дарове за откупљење, ћерки материјал за хаљину, зету кошуљу.

У дубљем, црквеном контексту, празници Дјетинци, Материце и Очеви не повезују само једну генерацију, него све генерације родитеља и дјеце уназад.

То повезивање сеже до најдаљих, најстаријих времена библијске историје када се сјећамо свих великих жена из предхришћанских и хришћанских времена.

Извор: РТС

MD MONTEL