ДОГОДИЛА СЕ ИСТОРИЈА: УН СКИНУО КАНАБИС С ПОПИСА ОПОЈНИХ ДРОГА

Kolubara

Одлука је донесена танком већином од 27 напрема 25 гласова, уз једног суздржаног.

У сриједу 2. децембра Комисија Уједињених нација за опојне дроге прихватила је препоруку Свјетске здравствене организације да се канабис и смола канабиса макну с пописа опојних дрога Јединствене конвенције о опојним дрогама донесене 1961. године.

То изгласавање у Бечу увелико ће промијенити глобалну индустрију медицинскога канабиса, а далекосежне посљедице оставит ће у цијелом распону од регулативе до медицинских истраживања. Одлука је донесена танком већином од 27 напрема 25 гласова, уз једног суздржаног, а преосталих пет препорука WHO-а Комисија је одбацила. Иако су гласале само 53 чланице Комисије, одлука је обвезујућа за све потписнице међународних конвенција о контроли дрога.

Канабис се досад у попису опојних дрога УН-а налазио у Прилогу IV, који чини подскуп оних које се ионако налазе у Прилогу I – а ондје стоји и, рецимо, хероин. Распореди међународних конвенција о контроли дрога категоризирају лијекове с обзиром на њихову медицинску корисност у поређењу с штетом коју евентуално могу проузрочити.

Извор: klubikon

MD MONTEL