Одложено дворанско Свјетско првенство: Београд је сљедећи!

JP Putevi Brcko

Београд је сљедећи домаћин дворанског првенства Свијета јер је шампионат у Нањингу по други пут одложено, овај пут за 2023.

Због пандемије коронавируса дворанско Свјетско првенство 2020. помјерено је за 2021., али након нове епидемиолошке процјене донијета је одлука да кинески Нањинг не буде домаћин овог шампионата ни наредне године већ 2023. То значи да ће Београд организовати 18. шампионата свијета у дворани.

Тако ће се по први пут у историји за зимско планетарно такмичење чекати пуне четири године што би требало да донесе још бољи и спектакуларнији шампионат у Београдској арени од 18.-20. марта 2022.

Челници Свјетске атлетике су са организаторима и Кинеским атлетским савезом претходних неколико недеља радили процјену могућности организовања шампионата наредне године с обзиром на тренутну глобалну ситуацију са КОВИД-19. Закључено је да још увијек постоји значајна неизвјесност у погледу стања пандемије у раном дијелу 2021. иако је у Кини она проглашена завршеном.

Атлетска дворана у Нањингу (Кина) мораће да сачека још двије године да би угостила најбоље атлетичаре свијета; Фото: Свјетска атлетика

– Због безбиједности наших спортиста и техничких службеника, морамо правилно узети у обзир ризике довођења велике групе људи да присуствују догађају у ситуацији пандемије и у потпуности поштовати и спроводити политику превенције пандемије земље домаћина – стоји измеђуосталог у саопштењу Свјетске атлетике.

СА није одустала од Нањинга и због тога је други пут пролонгирала шампионат за 2023. тако да ће се други пут у историји два шампионата свијета бити одржана годину за годину након 2003. и 2004. Поред тога што се још увијек не зна ко ће бити домаћин јубиларног 20. шампионата, остаје да се види и када ће он бити на програму.

– Жељели бисмо да Нањинг буде домаћин нашег Свјетског атлетског првенства у дворани, с обзиром на опсежно планирање и припреме које су уложили у овај догађај, па смо се сложили да ће такмичење организовати годину дана послије дворанског Свјетског првенства у Београду 2022. године – стоји у саопштењу СА.

Када Београд буде домаћин Свјетског првенства то ће бити једино велико атлетско дворанско такмичење, док ће Нањинг поново ”имати проблем” са Европским првенством. То ствара и највећи проблем јер се враћа на непарне године када су на програму европски шампионати. Како би се то избјегло након Нањнинга 2023. морала би да се направи  пауза од три године или да три године заредом буде организован зимски планетарни шампионат.

Представлљање лога за дворанско Свјетско првенство 2022 – 10. септембар 2020., скупштина града Београда; Фото: Атлеx

Што се 2021. тиче атлетичари ће бити сада максимално сконцентрисани на континенталне шампионате. Европско првенство ће се одржати у Торуњу од 4.-7. марта док ће СА одржати ”Свјетску турнеју”. Она ће бити сачињена од три ниво митинга којих ће укупно бити 26 у 12 држава у периоду од краја јануара до краја фебруара.

Извор: Atlex.rs

MD MONTEL