Путин увео санкције Њемачкој, у Европи нико ни да зуцне

Kolubara

Дан након што је Москва увела санкције дипломатама из Њемачке, Француске, Шведске због тога што су стали на страну отрованог критичара Кремља Алексеја Наваљног, реакција још увијек нема и сви као да само чекају ко ће први да одреагује.

Кремљ је забранио неименованим званичницима ЕУ да уђу у Русију као одговор на санкције које је Брисел увео Москви послије тровања Наваљног на лету у Сибиру.
Санкције које је Русија увела представницима њемачке владе због ЕУ санкција везаних за тровање Наваљног су “неправедне”, рекао је неименовани званичник њемачког министарства спољних послова.

Беате Грзески, из њемачке амбасаде у Москви обавјештена је да су “против њемачких државних институција уведене контрамјере у виду забране путовања”, речено је Франс пресу у њемачком министарству.

“Иако се зна да је ово начин на који Русија реагује на мјере ЕУ, њемачка влада их и даље сматра неправедним”, рекао је извор и додао да Наваљни афера “није билатералан случај” већ “случај међународних димензија и кршења међународног права због употребе хемијских нервних агенаса”.

“Наставићемо да позивамо Русију да објасни употребу хемијског оружја на руској територији против руског држављанина. До сада, Русија није показала спремност да то уради”, рекао је извор.

Јурген Харт, спољнополитички портпарол конзервативних хришћанских странака у њемачком парламенту, рекао је Дојче велеу да је “очигледно да Русија има нешто да крије” и да Москва није показала никакве планове да истражи тровање Наваљног.

Русија је  одлучила да прошири списак представника ЕУ земаља и институција којима ће бити забрањен улазак у Русију као одговор на “конфронтацијске” санкције које је Брисел увео у октобру због тровања критичара Владимира Путина.
ЕУ је увела санкције против првог замјеника шефа предјседничке администрације Сергеја Кириенка, шефа домаће обавјештајне службе Александра Бортникова и двојице заменика министара одбране због тровања Наваљног.

Руско Министарство спољних послова сматра да су санкције ЕУ неприхватљиве и незаконите. Земље које су предузеле ове кораке нису пружиле Русији или својим партнерима из ЕУ доказе о наводима да је руска влада умијешана у покушај убиства Наваљног. Казнене мјере ЕУ укључују забране уласка и замрзавање имовине.

Наиме, Алексеј Наваљни је отрован у августу хемијским нервним агенсом новичок, који је развијен у Совјетском Савезу. Москва упорно демантује да има било какве везе са тровањем Наваљно.

Реакција Москве услиједила је након што је Наваљни објавио телефонски снимак разговора са тајним агентом ФСБ-а који му је, не знајући да разговара са Наваљним, одао детаље о тровању на лету у Сибиру.

Наваљни се представио као члан руског Националног савјета за безбиједност и од агента елитног тима Федералне службе безбиједности извукао признање да је отрован, као и начин на који је то учињено.

Кремљ је моментално оптужио Наваљног да се пореди са Исусом и да је болесник који има манију гоњења и фројдовску фиксацију на међуножје.

Извор: НОВА

MD MONTEL