Упозорење метеоролога због могућих орканских вјетрова у БиХ

JP Putevi Brcko

Метеоаларм издао је за данас наранџасто упозорење за већину територије Босне и Херцеговине због олујног вјетра, а на подручју Фоче и Требиња и због обилне кише.

На подручју Фоче очекује се врло јак југозападни вјетар с олујним ударима, локално и до 90 километара на сат, посебно у планинама регије. Наранџасти метеоаларм за подручје Фоче упаљен је и због очекиваних обилних падавина.

На подручју Бањалуке мјестимично се очекује појачан вјетар са ударима већим од 60 километара на сат због чега је на снази наранџасти метеоаларм, а жуто упозорење издато је због мјестимично обилнијих падавина на југу региона.

На подручју Требиња очекује се врло јак југозападни вјетар с олујним ударима од 60 до 80, локално и до 90 километар на сат, посебно у планинама регије, као и обилније падавине због чега је на снази наранџасто упозорење.

У регији Вишеграда наранџасти метеоаларм упозорава на мјестимично појачан вјетар с ударима од 60 до 80 километара на сат.

За подручје Приједора на снази је жуто упозорење због мјестимично појачаног вјетра.

На подручју Мостара олујни удари југа локално ће бити око 90 километара на сат, а очекивана количина падавина од 20 до 40 литара по мегтру квадратном упалила је жути метеоаларм.

За подручја Сарајева и Бихаћа упаљен је наранџасти метеоаларм због олујних удара југа од 60 до 80, локално и изнад 90 километара на сат, а на подручју Тузле и до 100 километара на сат.

Наранџасто упозорење издато је и за регију Ливна због олујних удара вјетра од 60 до 80, локално око 90 километара на сат, а очекује се и киша до 40 литара по метру квадратном због чега је на снази жути метоалрм.

Наранџасти метеоаларм означава да су прогнозиране опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње.

Жути метеоаларм упозорава да временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез.

Извор: Н1

MD MONTEL