Асанжа не изручују Америци

Kolubara

Оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж неће бити изручен Сједињеним Америчким Државама које га терете за шпијунажу због објављивања тајних америчких војних докумената.

Пресуду је саопштила судија Ванеса Бараитсер у суду у Лондону. Жалба на, за многе неочекивану пресуду ће готово сигурно бити поднета. Коначну одлуку о изручењу донеће британска министарка унутрашњих послова Прити Пател.

Судија је блокирала захтев из бриге за ментално здравље Асанжа и због опасности од самоубиства у САД. Судија Бараитсер је навела да изручење Асанжа САД није могуће јер Америка не може да га спречи да покуша да се убије.

“СУочен са готово потпуно тоталном изолацијом и без заштитних фактора који смањују ризик од самоубиства у затвору Белмарш, сигурна сам у истинитост тврдње да САД неће спречити Асанжа да нађе начин да се убије и због тога сам пресудила да је његово изручење немогуће и наредила његово пуштање”, навела је она.

Пресуда британског суда уследила је после вишенедељног саслушања у Олд Бејлију и жестоке кампање Асанжових присталица који су америчке оптужбе на његов рачун окарактерисали као напад на слободу медија.

Асанж је у САД оптужен за заверу за поседовање и откривање информација од националне безбедности, заверу за упад у компјетер, поседовање информација о националној безбедности, откривање информација о националној безбедности за шта му прети 175 година затвора.

Асанж је оптужен због објављивања стотина хиљада докумената о ратовима у Авганистану и Ираку као и дипломатских депеша 2010. и 2011. године.
Тужиоци су тврдили да је Асанж помогао америчкој аналитичарки Челси Менинг да хакује и објави поверљиве информације и тако угрозио доушнике, што је Асанж демантовао.

Његови адвокати су тврдили да је оптужница против Асанжа политички мотивисана и да га прогоне јер је Викиликс објавио документа америчке владе која су открила ратне злочине и америчка кршења људских права.

Протеклог викенда, Асанжова партнерла Стела Морис рекла је да би одлука да се Асанж изручи САД била “политички и правно катастрофална за Велику Британију”.

Морис, која са Асанжом има двоје деце, рекла је да би одлука о изручењу била “незамислива катастрофа” по правосудни систем Британије. “Током ноћи би заладнела слободна и отворена дебата о злоупотребама наше владе и бројних страних влада”, навела је она у чланку објављеном у јучерашњем Мејлу.

Асанж се налази у затвору у Лондону откако му је Еквадор укинуо азил па је 2019. године ухапшен.

Пресуда лондонског суда дочекана је са одушевљењем међу Асанжовим присталицама и пријатељима.

Чувени узбуњивач Едвард Сноуден одмах је реаговао и прокоментарисао “Нека ово буде крај”.

Извор: нова.рс

MD MONTEL