Меркел ће држати Немце у карантину до краја јануара

Kolubara

Оштре мере у борби против епидемије у Немачкој требало је да трају до идућег понедељка, али нема сумње да ће бити продужене. Број новозаражених још не опада у довољној мери.

Тек у уторак канцеларка Ангела Меркел и покрајински премијери разматрају како даље од идућег понедељка (11. јануар), до када траје локдаун. Међутим, већ током викенда је постало извесно да попуштања мера неће бити – за попуштање се не залаже малтене нико ко има моћ одлуке.

„С обзиром на и даље високе бројке, неопходно је да се продуже мере и ограничења“, рекао је министар здравља Јенс Шпан, указујући да тренутно одељења интензивне неге бележе највећи број пацијената са ковидом од почетка пандемије.

Према Шпановим речима, боље је сада продужити ограничења „него прерано попустити мере, а онда можда након неколико седмица опет бити пред тешком одлуком“.

И деца остају код куће?

Институт „Роберт Кох“ је у понедељак (4. јануар) јавио да је у последња 24 сата забележено 9.847 нових зараза короном, но постоји сумња да заводи за јавно здравље током празника и викенда нису довољно ажурно преносили податке, па да је бројка осетно виша.

Према институту, смрт још 302 особе се повезује са короном. Половина од досадашњих 35.353 смрти у вези са вирусом пријављена је у децембру.

Национални регистар интензивне неге бележи 5.762 пацијента са ковидом, од којих је 3.171 на респиратору. Број попуњених кревета тако је премашио број празних (4.657). Додуше, немачке клинике у резерви имају још 10.871 кревет, но упозоравају да им недостаје људства за негу толиког броја пацијената.

Баварски премијер Маркус Зедер је за таблоид Билд рекао да локдаун „мора бити продужен до краја јануара“. Премијер Тирингије Бодо Рамелов је и без консултација са колегама најавио да ће у његовој покрајини мере бити продужене до краја месеца.

У Немачкој су од почетка децембра затворени угоститељски објекти и продавнице које не служе дневном снабдевању, школарци уче од куће и продужен им је распуст. Не очекује се отварање школа и вртића ни од понедељка, осим за децу родитеља који се броје у суштински важне групе у доба пандемије, попут медицинских радника и полицајаца.

Градоначелник града-покрајине Хамбурга Петер Ченчер спада у оне који се залажу за флексибилнија правила када су у питању школе и размишљају да комбинују присуство у учионицама и часове на даљину. Он је тражио да Савезна влада „представи на којој научној основи и на основу којих података тражи даље паушално затварање вртића и школа“.

До када овако?

Премда нема изгледа да ће мере бити попуштене – једна од најважнијих је да је дозвољен сусрет највише пет одраслих особа из два домаћинства – има приче о томе на колико закључавање треба да буде продужено.

Посланик и стручњак Социјалдемократа за здравство Карл Лаутербах тражи да локдаун не буде више орочен на одређено време, већ да траје све док се бројке заражених не смање довољно. Он се прибојава нестанку подршке грађана уколико се мере попусте па касније опет уводе:

„Тешко да бисмо још једном могли да објаснимо пооштравање мера. Отпор у становништву био би превелик“, рекао је Лаутербах за Шпигел.

При томе ће вакцинација очито донети олакшање много касније него што су се многи надали. Последњих дана грме критике из опозиције и стручних кругова због споре вакцинације у Немачкој, где је до сада имунизовано свега око 200.000 људи.

Званичници одговорност пребацују на ЕУ која је у име чланица преговарала са произвођачима вакцина.

Ипак на санкање

Упркос епидемији, током викенда су немачки снежни предели били крцати што је изазвало саобраћајне колапсе и преоптерећење за полицију. Десетине хиљада људи су похрилиле на санкање у регионима попут баварских Алпа, Харца или Ајфела.

У Херфорду је полиција прекинула богослужење у једној алтернативној цркви где је било више од стотину верника без маски и одстојања. Написано је 111 прекршајних пријава.

Извор: нова.рс

MD MONTEL