КАТАСТРОФАЛНО МАЛИ ОДЗИВ ДОКТОРА ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ

Kolubara

За вакцинацију против коронавируса у крагујевачком Клиничком центру, пријавило се само шест одсто запослених који раде у нон-ковид клиникама. То је на свом твитер налогу објавио хирург из Крагујевца, др Владимир Ђорђевић, истичући да је за њега ово ’’катастрофално узнемирујућ податак’’, који грађанима шаље лошу поруку. Имунизација против коронавируса у крагујевачком центру почела је 5. јануара, када је вакцинисано 125 запослених у ковид систему. Тада је најављено да ће 8. и 11. јануара бити вакцинисано медицинско и немедицинско особље из нон-ковид режима, односно запослени који су се добровољно изјаснили за Фајзерову вакцину.

Доктор Владимир Ђорђевић за Нова.рс каже да га је прилично узнемирио податак о малом броју пријављених медицинских и немедицинских радника за добровољну имунизацију против коронавируса. Објашњава да је до једноцифреног процента добровољаца за Фајзерову вакцину дошао “простом математиком”, користећи табелу са бројем и распоредом вакцинације која је достављена свим клиникама и податка који је недавно у медијима изнео вршилац дужности директора КЦ Предраг Саздановић, да у тој установи има 2.600 запослених.

“Шест посто пријављених је изузетно мало. Овако слаб оџив запослених у здравству шаље негативну поруку грађанима, који с правом могу да се питају ’ако се не вакцинишу лекари, зашто бих се онда ја вакцинисао’. Оваква ситуација може да створи конфузију међу обичним грађанима, који су свакодневно изложени бројним утицајима антиваксерских лобија и ботовању на друштвеним мрежама. Ово је исто као кад сиромаху даш кифлу, а он се пожали да је крива”, револтирано каже др Ђорђевић.

Он додаје да га, у овом тренутку, када се још увек не зна колико ће пандемија трајати, чуди мали оџив медицинских радника, који су како каже, имали прилику да се сустретну са обољењем и да на пацијентима виде последице вируса, наводећи “да су то ипак здравствени радници, а не запослени у Зеленилу” и да би својим примером требало да пошаљу снажну поруку против “погубне ботовске антипропаганде”.

Доктор Ђорђевић је за наш портал истакао да је “једва чекао вакцину”, као и да је заједно са супругом, која је такође лекар, данас, међу првима вакцинисан. Он додаје, да је управо Фајзерова вакцина његов фаворит, јер је, како оцењује, “направљена генијално, на један прост трик” који како каже, “тера ћелије да производе протеин који је антиген за вирус”.

“Сматрам да ћемо сви ми који смо сада вакцинисани и када за 21 дан добијемо другу дозу, развити имунитет и тако бити заштићени од вируса. Колико дуго ће наш имунитет трајати, то у овом тренутку још нико на свету не може да каже, јер је кратко време да би се знао одговор на то питање, али је битно да будемо заштићени у овом тренутку, док је епидемија у току”, јасан је др Ђорђевић.

“Држава се лицемерно односи према вакцинацији”

Крагујевачки хирург др Владимир Ђорђевић, за Нова.рс износи свој лични став, наводећи да се уз свакодневну антипропаганду на друштвеним мрежама и “држава лицемерно понаша када је у питању колективна имунизација”.

“Држава је испунила своју форму. Званичници нам саопштавају да су обезбедили Фајзерову, кинеску, те руску вакцину… позивају на вакцинацију, а у ствари моле бога да се не вакцинишу сви људи. Када вакцине претворите у новац, то су астрономске цифре. Од седам милиона грађана Србије, вакцину би можда могло да прими око четири милиона, ако узмемо у обзир да су поједини грађани прележали вирус, док други не могу да се вакцинишу из здравствених разлога. Е, када се све помножи са два, јер су потребне две дозе, па пута 20 евра по једној вакцини, то је много новца за државу. Мислим да овако слаб оџив одговара држави и зато сматрам да се лицемерно понашају”, закључио је др Ђорђевић.

Имунизација против коронавируса у Крагујевцу је званично почела 25. децембра прошле године, када је Фајзерову вакцину примило 50 корисника у тамошњем Геронтолошком центру. Следећа испорука вакцина била је намењена медицинском и немедицинском особљу из ковид болница, а за добровољну имунзацију пријавило се 125 запослених у Клиничком центру, који су вакцинисани 5. јануара.

У крагујевачком Дому здравља, који оперативно спроводи вакцинацију запослених у здравству, нашем порталу је потврђено, да је данас вакцинисано такође 125 запослених у Клиничком центру, као и да ће у понедељак 11. јануара бити обављена вакцинација 150 медицинских и немедицинских радника из те установе, који су се изјаснили за Фајзерову вакцину.

Ову информацију, нашем порталу потврдио је и вршилац дужности директора КЦ Крагујевац др Предраг Саздановић, који је навео да ће према плану у петак и понедељак бити вакцинисани сви који су се добровољно пријавили за Пфизер- БиоНТецх вакцину.

Припремљено је довољно вакцина за све заинтересоване запослене раднике у КЦ Крагујевац, а укупан број вакцинисаних саопштићемо у понедељак”, навео је др Саздановић у свом одговору.

Извор: нова.рс

MD MONTEL