ОТКРИВЕН СКАНДАЛ НЕВИЂЕНИХ РАЗМЈЕРА С МИГРАНТИМА У БИХ: ПОДИГЛИ 5,8 МИЛИОНА КМ А НЕМАЈУ ДОКУМЕНТА СА СОБОМ?!

Kolubara

Санела Прашовић – Гаџо, федерална парламентарка и чланица комисије за безбиједност у Представничког дома Парламента ФБиХ, објавила је податке о томе колико је уплаћено новца мигрантима из Пакистана, Афганистана, Марока и Ирака, а који нелегално бораве у БиХ у протекле три године.

Њен Фејсбук статус преносимо у цјелости:

Износ од 5.880.723,26 КМ трансфериран је мигрантима из Пакистана, Афганистана, Марока и Ирака, а који нелегално бораве у БиХ у протекле три године (2018., 2019. и 2020.). То је дио података које сам припремила за сутрашњу сједницу коју ће Комисија за сигурност ПДПФБиХ одрзати у Бихаћу.

Као чланица Комисије за сигурност припремила сам материјал за расправу о томе како особе које нелегално бораве у БиХ и већина их одбија властима у БиХ и полицијским агенцијама предочити своја идентификациона документа, истовремено преузимају новчане трансфере путем Wестерн Униона у банкама и пословницама поште. Наиме, особе да би преузеле новац упућен путем Wестерн Униона морају показати идентификациони документ. На сутрашњој сједници Комисије за сигурност у складу наведеном предложит ћу и одређене закључке.

Ако вас занима колико је појединачно по дрзавама стизало новца, онда је занимљиво да је током 2020. највише новца у БиХ за особе које нелегално долазе у нашу државу уплаћено из Марока, чак 791.677,38 КМ или 511.189 УСД. Исте године из Ирака је путем Wестерн Униона трансферирано 502.526,17 КМ или 324.483 УСД. Из Афганистана мигрантима уплаћено 387.080,00 КМ или 249.939 УСД. Из Пакистана је 2020. путем Wестерн Униона у БиХ мигрантима уплаћено 278.033,11 КМ или 179.527 УСД.

Но, уз укупне милионске износе изнимно је важно да полицијске агенције и Служба за послове са странцима БиХ одговори на питање: Да ли су знали за новчане дознаке путем Wестерн Униона и ако су знали како онда нису искористили ту могућност и утврдили идентитете особа које нелегално прелазе државну границу и бораве у БиХ и при том већина одбија показати документа? Ако нису знали, ево сада знају, па ћу свима у систему надлежности упутити на сутрашњој сједници Комисије за сигурност позив да почну радити свој посао.

Нисам још увијек добила службени податак колико отворених трансакцијских рачуна у банкама у БиХ имају особе које нелегално бораве у држави, но затражила сам и тај податак и чекам информацију.

Проблем миграната у БиХ је хуманитарни но и сигурносни и државне институције коначно морају почети радити свој посао. Нјихова пасивност је у многим сегментима је недопустива јер та пасивност води директно до претварања БиХ у паркинг за мигранте.

Уз ову тему о идентифицирању и новцу, на сутрашњој сједници Комисије за сигурност ћу говорити и о потреби успоставе система датилоскопске и сињалетичке обраде особа које нелегално бораве у БиХ а с циљем превенције кривичних дјела“, написала је на Фејсбуку Прашовић – Гаџо.

MD MONTEL