Бањалука прва у региону добила “паметно” аутобуско стајалиште

Kolubara

Код бањалучког Завода за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић” данас је пуштено у функцију прво “паметно” аутобуско стајалиште.

Идејни концепт “паметног стајалишта” развила је Градска развојна агенција ЦИДЕА у сарадњи са предузећем Телемакс и Електротехничким факултетом, те исти кандидовала, у име Градске управе, према УНДП-у који је одобрио овај пројекат, пишу “Независне”.

Марио Милановић, директор ЦИДЕА, рекао је да је ово прво “паметно” стајалиште у Бањалуци, али и Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Додаје да је “паметно” стајалиште направљено домаћом памети у Бањалуци, а поред тога што је станица модерна и функционална, напаја се фотонапонским панелима, има пуњаче за лаптоп, мобилне телефоне, те показује у реалном времену долазак аутобуса те мјери влажност ваздуха, притисак и загађеност и још много тога.

Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, нагласио је да је чињеница да је овај пројекат први у региону имплементиран у Бањалуци, али да не треба бити изузетак, те да је план да се у току ове године направи још 32 сличних паметних аутобуских стајалишта на цијелом подручју града.

Извор: бањалука.нет

MD MONTEL