Од среде невероватних плус 15 степени

Kolubara

За недељу која пред нама можемо рећи да ће бити турбулентна, бар када је време у питању. Према најавама, од „дебелог минуса“ коме смо сведочили протеклог викенда температуре ће до краја седмице достизати и, за овај период године, невероватних плус 15 степени Целзијуса.

Оваква најава свакоме ко је током јутра напустио свој дом и упутио са ка аутомобилу кога је требало добрано очистити од снега који је падао током готово читаве ноћи звучи равна чуду. А за то „чудо“, како каже метеоролог Ђорђе Ђурић одговран снажан и простран циклон изнад северозапада Европе, који ће условити прилив веома топле ваздушне масе са југа и са Медитерана.

„Од среде нас очекује осетно топлије време, па ће максимална температура у другој половини следеће седмице бити и преко 10 степени Целзијусових, а понедге и до чак 15 степени. У среду и четвртак биће суво и углавном сунчано, а у петак и за викенд кишовито и ветровито, али и даље релативно топло за јануар, уз умерен до јак југоисточни ветар и „топлу“ варијанту кошаве“, објашњава он.

А у ишчекивању среде и топлије ваздушне масе са запада Европе мораћемо да се „изборимо“ са још неколико „ледених дана“.

Према најавама Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) температуре испод нуле задржаће се још најмање два три дана.

„Почетак ове седмице веома хладно време са умереним и јаким јутарњим мразевима и дневном температуром испод 0 степени (ледени дани). Од уторка пораст температуре“, стоји на као најава на сајту РХМЗ.

Током дана дневна температура испод 0 степени (ледени дан), одуторка у постепеном порасту.

Од понедељка до четвртка променљиво облачно, у уторак понегде краткотрајан слаб снег, а од среде до краја периода у планинским пределима и кошавском подручју дуваће умерен и јак, повремено и олујни јужни и југоисточни ветар.

MD MONTEL