На данашњи дан умро војвода српске војске Живојин Мишић

Kolubara

Војвода српске војске Живојин Мишић, учесник свих ратова Србије од 1876. до 1918, један од најбриљантнијих војсковођа Првог свјетског рата умро је на данашњи дан 20. јануара 1921. године.

Војно образовање стекао је на Артиљеријској школи у Београду и аустријској Стрељачкој школи, а на Војној академији у Београду од 1898. до 1904. предавао је стратегију. У српско-турским ратовима од 1876. до 1878. успјешно је командовао батаљоном, као и у Српско-бугарском рату 1885. а 1904. је пензионисан због сумње да је непријатељски расположен према официрима-завереницима који су 1903. убили краља Александра Обреновића. Због ситуације у којој се Србија нашла послије аустроугаске анексије Босне и Херцеговине активиран је 1909.

У Првом балканском рату исказао се као сјајан стратег и један је од најзаслужнијих за побједу над Турцима 1912. у Кумановској бици. У Балканским ратовима и на почетку Првог свјетског рата био је помоћник начелника штаба Врховне команде. На сопствену молбу 15. новембра 1914, током Колубарске битке, постављен је за команданта Прве армије која је запала у веома тешку ситуацију. Успио је изузетним тактичким потезима да запосједне Сувоборски гребен, а потом енергичним дејствима потпуно разбије аустроугарске трупе.

Колубарска битка, послије које је Мишић добио чин војводе, била је сукоб 300.000 аустроугарских војника са 120.000 српских војника. Као начелник штаба Врховне команде српске војске руководио је 1918. припремама за пробој Солунског фронта и потом незадрживом офанзивом српске војске. Пробој Солунског фронта који је извршила српска војска довео је до капитулације прво Бугарске и Аустро-Угарске, а затим и других, што је довело до побједе савезника у Првом свјетском рату.

Дјела: “Стратегија”, “Српско-турски рат”. Превео је “Тактику” Вилијема Балка. Постхумно је објављена нека врста његове аутобиографије: “Моје успомене”.

Извор: ПОКС

MD MONTEL