Могућа и тужба против Хрватске због одлагања нуклеарног отпада

Kolubara

Ако неки прекогранични проблем није могуће ријешити дипломатски, остају опције међународна арбитража или тужба, наводе из експертског тима БиХ

Земљотреси који погађају Хрватску унијели су додатну бригу међу грађане БиХ у вези са плановима у Загребу да у општини Двор, уз саму границу двије земље, на трусном подручју складишти радиоактивни отпад, па се из Сарајева, као и Бањалуке, све чешће као могућност за рјешење тог проблема помиње и тужба пред Међународним судом у Хагу.

Због забринутости житеља у десетак и више општина у БиХ и потенцијалне претње за више од 250.000 људи који живе у оба ентитета на пограничном простору, Савјет министара БиХ крајем минуле године формирао је тим експерата који се бави овим питањем. Уколико они закључе да је локација касарне „Черкезовац” на Трговској гори неадекватна за одлагање радиоактивног отпада и опасна по живот, здравље и околину, Предсједништво БиХ ће моћи да покрене тужбу против Хрватске пред Међународним судом у Хагу, рекао је Витомир Поповић, професор Правног факултета Универзитета у Бањалуци и замјеник предсједавајућег правног тима.

И Милорад Додик, члан Предсједништва из РС раније је навео да БиХ неће оклијевати од подизања тужбе против Хрватске уколико не одустану од намјере да одлажу нуклеарни отпад на локацији уз границу са БиХ, појаснивши да експертски тим треба да направи подлогу за будуће потезе БиХ. Витомир Поповић је за „Глас Српске” објаснио да се БиХ може позвати на ЕСПО конвенцију из 1991. о процјени утицаја на животну средину у прекограничном контакту, која има разрађен механизам шта у таквим случајевима треба радити. „Ако неки прекогранични проблем није могуће ријешити дипломатским путем, онда као опције остају међународна арбитража или тужба”, нагласио је Поповић.

Извјештај експертског тима би се, како наводе медији, могао ускоро наћи пред министрима у Савјету министара БиХ. Министар спољне трговине и економских односа БиХ, Сташа Кошарац, каже како треба чувати добре билатералне односе са сусједном земљом, најавивши ипак да ће БиХ тражити правну заштиту уколико Хрватска настави да потенцира изградњу одлагалишта на локалитету „Трговска гора”. Кошарац је на конференцији за новинаре у Сарајеву изјавио како унутар БиХ нема неслагања нити отворених питања када је ријеч о Трговској гори, напоменувши да су све институције по том питању сагласне.

„Наше становиште и даље је непромењено. Локалитет ’Черкезовац’ није адекватан за изградњу одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада”, казао је Кошарац и подсјетио и на посљедње земљотресе око Петриње, рекавши како су експерти у тој области указивали раније да је то трусно подручје. Кошарац је подсјетио да је локалитет „Черкезовац” удаљен од Петриње свега 44 километра.

Хрватски медији јавили су крајем минуле године да су у општини Двор на Трговској гори гдје је планирана изградња центра за збрињавање радиоактивног отпада почела мјерења и узорковања радиоактивности постојећег стања. Хрватска, тврде еколози, активно ради на томе да ова локација постане одлагалиште отпада. Поједини еколошки активисти брину да би планирана локација на Трговској гори могла постати и одлагалиште за радиоактивни или институционални отпад из цијеле ЕУ.

Извор: Политика

MD MONTEL