Предата прва тужба против НАТО због осиромашеног уранијума

Kolubara

Јуче је у Вишем суду у Београду поднијета прва тужба против НАТО у име официра, војника, полицајаца и ратних резервиста обољелих од канцера, а који су боравили на Косову и Метохији током НАТО бомбардовања СР Југославије.

Тужбу је поднијела Адвокатска канцеларија Алексић из Ниша, а адвокат Срђан Алексић рекао новинарима да је коришћењем осиромашеним уранијумом повређено право на живот грађана Србије који живе на KиМ, као и свима који живе на Kосмету, али и на југу Србије.

„Посебно код Пљачковице, удаљене 2,5 км од центра Врања, као и још пет села у општинама Бујановац и Прешево за шта је и НАТО признао да је бачено највише осиромашеног уранијума. Тамо и данас живи много наших људи и велики број је оболио“, казао је Алексић преноси РТС.

Он је додао да очекује одговор на тужбу до јула ове године.

Нагласио је да уз сваку тужбу његових клијената постоји љекарска документација и извјештаји, као и извјештај вјештака судске медицине који потврђују узрочно-посљедичну везу осиромашеног уранијума и обиљевања од канцера.

Такође, прецизно је у тужби наведено за сваког клијента на ко којој је територији и у којем временском периоду је био на KиМ 1999.године.

Он је казао да ће поступак водити по принципу који је водио италијански адвокат Фиореа Тартаље са којим је заједно радио на оптужницама и који је дио његовог тима.

Према његовим ријечима, Тартаљеви клијенти су били италијански војници који су 1999. на KиМ провели 30 дана, а након годину дана су обољели од канцера, наводи РТС.

Након тужбе добили су право на новчану накнаду и бесплатно лијечење.

Kазао је и да ће Тартаљеви докази, којима је добио 181 случај, бити на располагању и у Београду, Kрагујевцу, Нишу, Новом Саду и Врању, с обзиром да, како је навео, има намјеру да покрене свих пет тужби и види какав ће бити став суда, као и да ли ће представници НАТО пакта одговорити на ту тужбу.

Kао један од могућих проблема, Алексић наводи плаћање судске таксе у износу од 73.000 динара истичући да се неки клијенти имају тршокове од 4.000 евра за лијекове на мјесечном нивоу.

У Италији је, каже Алексић, скупштинска комисија утврдила узрочно-посљедичну везу између баченог осиромашеног уранијума и обољевања италијанских војника, као и одлуку да без обзира на новчана примања могу да покрену тужбу за накнадну штете која је бесплатна и без плаћања судске таксе.

Kаже да су у тужби предложили одлагање плаћања судских такси и ослобађање од плаћања уз образложење да са својим материјалним примањима клијенти нису у могућности да их плате и да то онемогућавања нашим грађанима приступ правди.

Алексић наводи да су предложили, како преноси РТС, да тај спор буде ријешен путем медијације, уколико НАТО буде желио да разговара, а ако не, како каже, ту је суд.

У Србији постоји и пресуда Окржног суда из 2001. која је детаљно објаснила гдје је НАТО бомбардовао користећи осиромашени уранијум.

„На Србију је бачено 15 тона осиромашеног уранијума, односно, на KиМ и на југу Србије“, казао је Алексић истичући да је то огромна количина осиромашеног уранијума и зрачења, а највише је бачено у околини Пећи, Призрена, Урошевца и Ђаковице.

Kазао је и да ће Тартаљеви докази, којима је добио 181 случај, бити на располагању и у Београду, Kрагујевцу, Нишу, Новом Саду и Врању, с обзиром да, како је навео, има намјеру да покрене свих пет тужби и види какав ће бити став суда, као и да ли ће представници НАТО пакта одговорити на ту тужбу.

„Наши грађани морају да буду у једнаком положају као грђани Италије. Још једна пресуда која нам иде у корист је пресуда суда у Стразбуру, која се односи на члан 2 Повеље – Право на живот“, рекао је Алексић.

Пецизирао да постоје већ двије пресуде, једна у Турској, друга у Великој Британији, када су њихови грађани имали проблем са јонизујућим зрачењем, а према којима се држава обавезује да плати надокнаду штете јер им је повређен право на живот.

Алексић је раније изјавио да се његовој канцеларији до сада обратило око 2.000 клијената због тужбе против НАТО и да су доставили медицинску документацију.

Он је, такође, навео да ће висина оштете бити прецизирана током судског поступка, али да сматра да је минимум 100.000 евра и више, преноси РТС.
Извор: Политика

MD MONTEL