ЕУ: Границе остају отворене, али се ограничавају путовања која нису од суштинског значаја

Kolubara

Лидери Европске уније одлучили су да унутрашње границе Европске уније остају отворене, али је договорено да се што више ограниче путовања која би се могла назвати туризмом, или путовањима која нису од суштинског значаја.

Завршена је видео-конференција лидера Европске уније, који су разматрали даље кораке у борби против коронавируса.

Једна од главних тема је била убрзавање процеса вакцинације и како доћи до циља да се до лета вакцинише 70 одсто одрасле популације у Европској унији, као и 80 одсто оних који су старији од 80 година.

То ће зависити од расположивости одобрених вакцина. За сада су то две, а очекује се да ускоро буде одобрена и трећа.

Земље чланице су разматрале могућности убрзања доставе и производње вакцина.

Такође, било је речи и о солидарности са суседима и како доставити вакцине земљама у суседству, као што су Србија и друге земље Западног Балкана.

Страх од ширења нових варијанти вируса био је разлог да неке земље предложе и строжије мере, па и затварање унутрашњих граница Европске уније за све што нису путовања од суштинског значаја.

Таква одлука није донета, али је договорено да се што више ограничене путовања која би се могла назвати туризмом, или путовањима која нису од есенцијалног значаја.

Још није тренутак за „пасоше имунитета“ 

Лидери су такође закључили да још није тренутак да се размишља у правцу увођења такозваних „пасоша имунитета“.

Договорено је, међутим, да се може говорити о сертификатима вакцинације као о медицинским документима, али не о путним документима.

То је контроверзна идеја и због тога што није познато да ли људи који су се вакцинисани не могу да преносе вирусе као и због чињенице да вакцина у овом тренутку није на располагању свима који би желели да се вакцинишу.

Ипак, није искључено да ће се касније вратити овој идеји, на којој посебно инсистирају на туристичке земље, као Грчка, Шпанија и Португалија, који сматрају да би се таквим сертификатима могло олакшати путовање унутар Европске уније.

Извор: ртс

MD MONTEL