Почело издавање ДИГИТАЛНИХ СЕРТИФИКАТА, људи забринути: Да ли је то смањење слободе?

Kolubara

Грчки сертификат садржи идентификационе информације, податке о примљеној вакцини и ревакцини и има три степена заштите – QР код, јединствени код и дигитални печат.

Грчка је ове недеље почела да издаје дигиталне сертификате о вакцинацији против корона вируса за своје грађане, а сличну потврду вероватно ће тражити и од страних туриста. Међутим, земља која не може да приушти губитак још једне туристичке сезоне, наишла је на зид када је ту идеју покушала да прогура на нивоу Европске уније.

Грци који буду примили вакцину против корона вируса добиће дигитални сертификат о вакцинацији, помоћу којег ће моћи да се крећу без рестрикција између региона унутар земље, а очекује се да ће теста и карантина биће ослобођени путници који са сличном потврдом уђу у земљу.

Грчки сертификат садржи идентификационе информације, податке о примљеној вакцини и ревакцини и има три степена заштите – QР код, јединствени код и дигитални печат. Таква потврда уведена је на инсистирање грчког премијера Киријакоса Мицотакиса.

Он је навео да ће сертификат служити за потврду законске вакцинације, али и за личну употребу грађана.

„Није реч о никаквом ограничењу, већ то ће нам олакшати да се ослободимо од рестрикција које тренутно нам намеће ковид у путовањима европских грађана. То је нешто што ће посебно значити нашем туризму и перспективи наше економије, посебно уочи летње сезоне“, рекао је Мицотакис.

Представљајући свој план о увођењу јединствених сертификата за простор ЕУ нагласио је да је идеја створити „брзу путну траку“ која би оживела туризам и рекреацију и омогућила грађанима да се слободно и без ограничења крећу од земље до земље.

„Сад кад се тек назире крај са поступним увођењем масовних вакцинација у свим земљама ЕУ, не смемо узимати ту жртву здраво за готово. Нашим грађанима дугујемо да повучемо сваку доступну полугу и искористимо све алате у нашем политичком и владином арсеналу како бисмо убрзали повратак нормалном животу“, рекао је он.

У том правцу препоручује потврду о вакцинацији, јер се земља „мора припремити за лето када ће бити вакцинисан много већи број људи“. Према Мицотакису, дигитално верификовани и шифровани документ је двојезичан и укључује име особе, број социјалног осигурања, врсту вакцине и датум и место примене доза.

„Људи ће се с правом питати да ли би то могло да доведе до некаквог смањења слободе путовања? Не, неће. Не треба мешати потврду о вакцинацији са путним пасошем. Наш циљ није да Европљане поделимо у две категорије, оне који су вакцинисани и оне који нису. Уместо тога, желимо да креирамо „траку за брзо путовање“ за оне који имају дигитално стандардизовани сертификат“, објаснио је.

Грчки премијер је рекао да људима који нису вакцинисани и даље треба омогућити да путују у складу са постојећим здравственим правилима, као што су обавезно ПЦР тестирање пре путовања, брзи тестови по доласку на дестинацију и карантин где је то потребно.

У закључку је Мицотакис поновио да Грчка неће захтевати од путника да предоче документ или да буду вакцинисани.

„Прихватам да ће многи грађани који нису у осетљивим категоријама још неко време остати невакцинисани. Због тога ћемо и даље користити наш систем паметног тестирања светске класе на аеродромима“, казао је.

Мицотакис је овај план предочио на виртуелном састанку ЕУ лидера у четвртак, али је доношење те одлуке ипак одложено за наредне састанке када се буде знало више о ефикасности вакцина и о томе да ле ће оне спречавати преношење вируса.

Иначе, Грчка је започела вакцинацију Фајзеровом вакцином 27. децембра. Досад ју је примило 93.179 особа. Више од 11.000 старијих од 85 година је вакцинисано, укључујући 6.000 људи у старачким домовима.

Извор: мондо

MD MONTEL