Да ли онколошки пацијенти могу да приме вакцину против ковида?

Kolubara

Професорка Даница Грујичић, директорка Института за онкологију и радиологију Србије, истиче за РТС да онколошки пацијенти који су на зрачењу треба да се посаветују са својим изабраним лекарима о вакцини против ковида. Додаје да је у Србији, током прошле године, неки облик рака дијагностикован код 37.500 грађана.

Даница Грујичић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да сви онколошки пацијенти који су победили било коју малигну болест или су сада у мирној фази могу слободно да приме било коју вакцину против ковида.

„Они који примају терапију или чекају операцију треба да разговарају са својим онкологом да ли да се вакцинишу сада јер су то специфични случајеви и сваки је за себе. Онако како лекар који их води сматра тако треба да ураде“, истакла је директорка Инситута за онкологију и радиологију Србије.

Указала је да они пацијенти који примају хемиотерапију имају слабији имунитет, који је у паду, па давање вакцине може бити „пуцањ у празно“.

Даница Грујичић је рекла да је око 300 запослених у Институту примило вакцину и додала да данас треба да буде вакцинисано још 100 особа.

Директорка Института напоменула је да они који су прележали корону треба да пусте да се прво вакцинишу они који нису имали вирус или су имали а развили су мало антитела.

Рекла је да, према подацима које има, антитела трају од шест до осам месеци. „Очекујем да у марту изгубим антитела и да тада примим вакцину“, рекла је Грујичићева.

Говорећи о Институту „Торлак“, Грујичићева је нагласила да ниједан новац није много у односу на то колико вреди Торлак и бити вакцинално суверена држава.

„Искрено се надам да ће се вратити у влеиком стилу, људи који су дозволили да изгуби лиценце можа треба и да одговарају. Торлак није продат, као што кажу, треба да се опорави и да имамо своје вакцине и да те глупости да је вакцина штетна престану“, напомиње Грујичићева.

Нових 37.500 случајева са дијагнозом карцинома

Директорка Института за радиологију рекла је да је, 2017. године, према подацима ИЗИС-а, преваленца односно укупан број прегледаних на малигне болести био 167.000, 2019. око 180.000, а онда је прошле године дошло до пада.

То значи, истиче, да око 25.000 људи није дошло на контролу.

„Бар су дијагностиковани нови случајеви, 37.500 људи је добило дијагнозу прошле године, то су појединачни нови случајеви. Приметили смо да је дијагностика каснила, због короне нису ишли код лекара, имали су мале сипмтоме, кад су имали јаке симптоме, маса пацијената је већ била непокретна, па смо се довијали да побољшамо стање“, рекла је Грујичићева.

Нагласила је да од марта, без обзира на епидемију ситуацију, у Институту мора почети да ради амбуланта за прегледе.

„Не можемо да дозволимо да људи остану без контрола. Повећали смо број магнета и скенера, а од 15. фебруара креће реконструкција, мораћемо да пребацимо бар пет пацијената дневно у друге центра, да људи опет не би отказивали своје контроле“, исткла је директорка Института за радиологију и онкологију.

Нагласила је да је у Србији велики проблем карцином дојке.

„На операцију се чека две-три недеље, то ће се завршити. Добили смо велику донацију за дневну болницу, добијамо нове линеарне акцелераторе. За зрачење се чека око месец дана, очекујемо да ће притисак ослабити кад се поново отвори Земунска болница за онколошке болеснике. За операције су сви долазили у Институт иако је Бежанијска коса радила смањеним капацитетом“, рекла је Грујичићева.

Апеловала је на жене да једном годишње оду код гинеколога како би превенирале развој кардинома грлића материце.

„Не треба да се плашите да одете код лекара. Рано откривање значи излечење“, истакла је директорка Института за онкологију и радиологију Србије.

Када је реч о раку плућа, рекла је да се у Србији годишње региструје око пет-шест хиљада нових случајева.

„То је буквално епидемија рака плућа. Толики је број карцинома плућа. Код многих пацијената којима су радили скенери због ковида нађени су асимптоматски тумори плућа, што је добро“, истакла је проф. Даница Грујичић.

MD MONTEL