КАКО ЈЕ ВРИЈЕДАН МРАВ ДОБИО ОТКАЗ?

Kolubara

Једном давно, живио је сретан и вриједан Мрав, који је сваког дана долазио први на посао. Био је вриједан, весео, једном ријечју, био је сретан док је радио. Пјевушио је веселе пјесмице, а резултати његовог рада су били одлични.

Слушајући пјесму Мрава, господин Стршљен, директор фирме, закључио да се мрав превише забавља а премало ради, јер нема право усмјерење и шефа који би га контролисао.

Зато је запослио Бубамару која је имала велико искуство са управљањем. Прва брига Бубамаре била је да организије евиденцију долазака и одлазака мрава на посао (односно са посла). У ту сврху, успоставила је систем пријемних и одлазних докумената. Са временом, број докумената се повећавао и због повећаног волумена посла око папира морали су запослити неког ко би припремао папире и извјештаје.

Запослили су Паука који је одмах успоставио систем архивирања и постао је одговоран и за преузимање телефонских позива. А мрав? Мрав је и даље радио као и прије. Извјештаји које је достављала Бубамара су били изванредни. Директор Стршљен је био одушевљен извјештајима које је добио од Бубамаре и ускоро је почео захтијевати: упоредне студије са графиконима, анализе трендова развоја, итд.

Да би се задовољио директоров захтјев, било је нужно да се запосли Хрчак који би био директна помоћ директору. Њему су одмах купили нов рачунар са принтером. Сретни и вриједни мрав је и даље радио као и прије. Једино се пожалио да би му било лакше ако би имао неки рачунар. Нису му одобрили. Ово је било први пут да се Мрав на нешто пожалио и директор Стршљен је одмах схватио да је потребно најхитрије реаговати.

Креирао је ново радно мјесто шефа службе који би надзирао сретног и вриједног мрава. На ново радно мјесто је запослио Цврчка. Он је одмах по свом доласку замијенио цјелокупни намјештај у својој канцеларији и на захтјев добио ергономски обликовану столицу и нов рачунар са равним ЛЦД екраном. Број рачунара је нарастао и морало се купити и инсталирати и мрежни сервер. Нови шеф службе је схватио да хитно треба помоћника (који је успут био његов помоћник у претходној фирми). И тако је запослио Стјеницу. У исто вријеме Мрав је постајао све мање сретан и све мање продуктиван. Опет је тражио рачунар. Опет му нису одобрили.

Ситуација са Мравом, забринула је Цврчка и он је закључио да мора наручити студију о задовољству запослених у фирми. Упознао је са тим директора Стршљена који је схватио Цврчково објашњење и одобрио ангажирање агенције за те потребе. Скупа студија је направљена и Цврчак је почео примјењивати предложене мотивационе методе. Свуда је објесио мотивационе плакате. Водио је Бубамару, Паука, Хрчка и Стјеницу на мотивационе тренинге у позната љетовалишта итд… Мрав је и даље, али невољно, радио. Читао је мотивационе поруке на плакатима и никако није могао наћи надређене кад су му требали. Једноставно, или нису били ту или нису имали времена за њега. И тако је вријеме текло. Директор Стршљен је и даље добијао редовно своје перфектне извјештаје али су они почели показивати да фирма није више тако рентабилна као прије. То га је дубоко забринуло и морао је реаговати. Унајмио је најелитнијег консултанта, госпођу Сову.

Совин задатак је био извршити потпуну анализу организације и пословања фирме и предложити рјешења да би фирма пословала рентабилно. Након три мјесеца, Госпођа Сова је директору предала сљедећи извјештај: “У фирми је превише запослених!”. Директор Стршљен је одушевљено прихватио стручну анализу и одмах отпустио МРАВА.

ПОУКА 1:

-Никада немој бити сретан и вриједан мрав.
-Много се више исплати да си неспособан и да не радиш ништа.
-Неспособнима не требају надзорници.
-Ако си упркос свему продуктиван, никад не показуј да си весео када радиш, јер за то нема оправдања.
-Ако, ипак, на сваки начин желиш да си мрав, оснуј своју фирму и тако нећеш морати радити за Стршљена, Бубамару, Паука, Хрчка, Цврчка, Стјеницу и Сову. Али тада нећеш моћи радити ни као Мрав. Јер да би одржао фирму мораш се дружити са стршљеновима, бубамарама, пауцима, хрчцима, цврчцима, стјеницама и совама.

ПОУКА 2:

Нажалост, цијела прича је утемељена на знанственим истраживањима која кажу да већина људи тежи ка паразитском животу.

Извор: позитиванстав

MD MONTEL