Продужен притвор оптуженима за отмицу и свирепо убиство Едина Зејћировића

Kolubara

Поступивши по приједлогу Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ, Основни суд у Брчком продужио је притвор Суану Халиловићу, Самиду Шабановићу, Нихаду Хукићу и Суваду Ђедовићу, оптуженима за отмицу и свирепо убиство Едина Зејћировића. Њима је притвор продужен за још два мјесеца имајући у виду кривична дјела за која се терете, а која су посебно тешка с обзиром на начин извршења и посљедице и јер би, како је оцијењено, њихово пуштање на слободу резултирало стварном пријетњом нарушавања јавног реда. Опасност од бјекства додатни је разлог за продужење притвора другооптуженом Шабановићу, који је непосредно по извршењу кривичних дјела био недоступан органима гоњења.

Тужилаштво Дистрикта подигло је, 8. маја прошле године, оптужницу против Халиловића, Шабановића, Хукића и Ђедовића, оптуживши их да су 17. новембра 2019. године, по претходном договору, а након што их је првооптужени окупио, отели и потом до смрти претукли и мучили Едина Зејћировића. Након непуних шест мјесеци истраге, Тужилаштво је прикупило близу три стотине доказа за оптужницу, којом им је ставило на терет кривично дјело отмице, почињено у саставу групе, те кривично дјело убиства на свиреп начин.

Након што је Тужилаштво још прије два мјесеца окончало извођење доказа на којима заснива оптужницу у овом случају, јуче је пред Основним судом Брчко дистрикта БиХ настављено извођење доказа одбране. Претходно је суд на приједлог Тужилаштва оптуженима поново продужио притвор, а жалбе одбране због продужења ове мјере за успјешно вођење кривичног поступка и овај пут су у цијелости одбијене.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ
ЗЕКЕРИЈА МУЈКАНОВИЋ

MD MONTEL