Савјети грађанима за путовање ван БиХ

Kolubara

Европска унија је пооштрила правила за путнике из држава изван ЕУ, прецизирајући да ће слободан улаз бити дозвољен само из земаља које имају врло мало случајева корона вируса и занемарљив број нових, лакше преносивих варијанти короне. Због различитих мјера у различитим државама препоручује се да прије путовања провјерите правила која важе у земљи у коју желите путовати.

Према тренутним правилима путници морају имати ПЦР тест за готово све земље свијета. Нове мјере у ЕУ предвиђају да путник може доћи из земље ван ЕУ само ако у њој нема више од 25 случајева корона вируса на 100.000 становника током 14 дана, а што је стопа заразе нижа него у свим земљама ЕУ.

Када се сагледа комплетна слика, грађани БиХ немају много простора да путују. Сарајевски аеродром ових дана је празан.

“Тренутно највише летова има компанија Туркисх Аирлинес – шест летова седмично за Истанбул, Флaj Дубаи за Дубаи има три лета седмично, док Аустриан Еирлајнс за Беч лети четири пута седмично. Компанија Еир Србија за Београд лети три до четири пута седмично, с тим да компаније због ситуације са пандемијом задржавају право измјене реда летења”, појашњава Сања Багарић Арнаут.

Компанија Пегасус обуставила је летове за Истанбул до 24. фебруара, Кроациа Еирлајнес је за Загреб до 1. марта. Са Аеродрома Тузла можете летјети у осам градова у четири државе: Њемачку, Шведску, Француску и Холандију.

 “За Холандију је потребан антигенски брзи тест који не смије проћи више од 4 сата од времена вађења тог теста до уласка у авион. Ми смо договорили са једном поликлиником да на нашем аеродрому оформимо привремени центар за вађење тестова, тако да сви који путују и којима требатај тест могу га извадити”, истиче Есед Мујачић, директор аеродрома Тузла.

И аутобуски саобраћај је смањен с обзиром на ограниченост путовања бх. грађана.

“За Хрватску возимо према Сплиту и Дубровнику једном седмично, према Загребу свакодневно. Када је у питању Аустрија имамо три поласка седмично и то на линији према Бечу, а када је у питању Њемачка возимо према Франкфурту један пута седмично и два пута према Хамбургу”, каже Аида Пролаз, ПР компаније Центротранс.

А за улазак у Њемачку потребан вам је негативан ПЦР тест, али и десетодневни карантин који се може скратити тек после пет дана, ако се уради други тест и он буде негативан. За Хрватску је потребан негативан ПЦР тест не старији од 48 сати, а одређује се и самоизлација од 14 дана која се може скратити уколико најраније седми дан самоизолације урадите ПЦР тест. Особе које су пребољеле КОВИД-19 уназад три мјесеца изузете су од обвезе прибављања негативног ПЦР теста и карантене. Од сљедеће седмице сви путници у Аустрију морат ће имати негативан резултат ПЦР теста, но чак и уз њега, морат ће ићи у десетодневну карантену како би се власти увјериле да нису преноситељи неког од нових сојева вируса.

Препорука је путницима да прије путовања провјере са амбасадама земаља у које желе путовати која правила важе, с обзиром да се та правила мијењају из дана у дан.

Извор: Н1

MD MONTEL