БОШЊАЦИ НА СТРАНИ УВОЗНИКА: Пољопривредници огорчени одбијањем Савета министара БиХ да уведе заштитне мере

Kolubara

ГЛАСАЊЕ бошњачких министара у Савету министара БиХ против одлуке Предлога одлуке о посебним заштитним мерама на увоз одређених производа пореклом из земаља чланица Европске уније, а где се намеравао увести додатни порез на увоз свињског и јунећег меса, показало је још једном да је увозни лоби у БиХ међу најјачима, кажу саговорници „Новости“.

Удружење пољопривредника Федерације БиХ осудило је став троје министара из ФБиХ који нису подржали ту одлуку. Пољопривредници из РС и БиХ поручују да Савет министара (СМ) има рок до 25. фебруара да уведе додатни порез на увоз меса из ЕУ или следе масовни протести, блокада путева, граничних прелаза и протест испред зграде СМ у Сарајеву.

– Разочарани смо, поготово чињеницом што је одлука одбијена гласовима министара из реда бошњачког народа (Бисера Турковић, Селмо Цикотић, Сифет Поџић) који се у својим изјавама редовно представљају као највећи заштитници БиХ. Њихово гласање против помоћи домаћим узгајивачима је доказ је да су им интереси појединаца пречи од интереса уједињених пољопривредника из оба ентитета – наводе из Удружења пољопривредника ФБиХ.

Мишо Маљчић, председник Удружења узгајивача свиња РС, каже да више од 100.000 људи у Српској живи од пољопривреде, а већина се бави узгојем и продајом свиња.

– На терену се свиње продају по 1,5 КМ по килограму што је огроман губитак и буквално дајемо месо бесплатно. С друге стране, у месарама је и даље цена свињетине од 7,5 до 8,5 КМ за килограм. Цена не пада за грађане и на терену је их пљачкају прерађивачи који живе од увоза и уништавају домаћу производњу – каже Маљчић, и додаје да уколико ускоро не уведу додатни порез следе велики протести у целој БиХ.

Горан Митровић, највећи узгајивач товне јунади и свиња у Републици Српској, каже да је ситуација на терену катастрофална кад је у питању цена меса.

– Сви узгајивачи иду у минус. Неки можда издрже овај удар, али велики део узгајивача неће. Људи који имају кредите су у великом проблему. Цена меса је испод сваког нивоа а помоћи са државног врха нема. Све државе су помагале домаћим узгајивачима, само БиХ ништа није урадила за своје пољопривреднике – истиче Митровић.

Митровић каже да се губитак узгајивача у РС и ФБиХ мери у милионима марака, а тешко ће се надокнадити ако овако заједничке институције БиХ наставе да раде.

Извор: новости

MD MONTEL