Нови Сад ће први у Србији подстицати грађане на куповину двоточкаша

Kolubara

ВЕЋ ове године Новосађани ће, први у Србији, бити у прилици да купе бицикл тако што ће половину износа за свог двоточкаша обезбедити сами а за остатак (можда чак и више од половине) моћи ће да се ослоне на – градски буџет.

Идеја о подстицају из градске касе потекла је од Удружења „Новосадска бициклистичка иницијатива“ које постоји већ читаву деценију, а градоначелник Милош Вучевић потврдио је да ће се у Новом Саду убудуће развијати такав концепт саобраћаја. У акцију се креће са осам милиона буџетских динара.

– Очекујем да се ускоро утврди правилник о начину на који ће то да се субвенционише. Наша идеја је да преко 50 одсто цене бицикла буде финансирано од стране Града. Обећао сам и да ћемо ребалансом буџета издвојити више новца за ту намену. – казао је градоначелник истакавши захвалност „Новосадској бициклистичкој иницијативи“ на помоћи и коректном ставу у овој акцији.

Уз напомену да Нови Сад има развијену бициклистичку културу јер има 40.000 редовних бициклиста и око 100 километара стаза, као и станице за поправку бицикала, председник Удружења Марко Трифковић каже да ће овај договор са представницима Града допринети још масовнијем коришћењу двоточкаша.

– Очекујемо да ће грађани моћи равноправно да учествују у додели подстицаја, да неће бити преферирани ни продавци ни модели бицикала, али и да у обзир неће бити узимана куповине половних бицикала јер ту има доста могућности за злоупотребе.Претпоставка је да ће, барем у почетку, свака породица имати право на субвенционисање по једног бицикла – истиче Трифковић.

Узор Новом Саду, по речима Трифковића је Амстердам, град са највише бицикала у Европи. У нашем окружењу подстицаје пружају Подгорица и Скопље.

Извор: новости

MD MONTEL