СРАМНА ОДЛУКА АМЕРИКЕ – Филм „Дара из Јасеновца“ испао из трке за Оскара

Kolubara

Најпрљавија америчка пропаганда, у којој се говори да у Јасеновцу нису убијани Срби нити деца већ само Јевреји, доживела је свој врхунац.

Америчка Академија филмских уметности и наука направила је ужи избор кандидата за Оскара у девет категорија, а српски кандидат „Дара из Јасеновца“ Предрага Антонијевића испао је из трке за Најбољи филм на страном језику.

Од 93 номинована кандидата за категорију „Најбољи филм на страном језику“, међу којима је била историјска драма о девојчици Дари у злогласном усташком логору Јасеновац, Академија филмских уметности и наука сузила је избор на 15 остварења.

Српски кандидат, који је изазвао бројне полемике, није се нашао у ужој конкуренцији за престижну филмску награду.

У тексту „ЛА тајмса“ наводи се да је „најциничније то што је Дара кандидат за Оскара и да је то још један жалостан знак да за неке људе пут до награде и угледа – иде преко Холокауста“!?! Аутор срамног текста наводи и да је Јасеновац био логор само за Јевреје, а „да није тачно оно што епско дело Предрага Антонијевића жели да исфорсира, да је уништавање Срба био стварни циљ и да су деца имала свој сопствени логор“.

Међу 15 филмова који су остали у трци нашло се остварење „Кво вадис, Аида“ из Босне и Херцеговине, а осталих 14 филмова чине „The Mole Agent“ (Чиле), „Charlatan“ (Чешка), „Another Round“ (Данска), „Two of Us“ (Француска), „La Llorina“ (Гватемала), „Better Days“ (Хонг Конг), „Sun Children“ (Иран), „Night of the Kings“ (Обала Слоноваче), „I’m No Longer Here“ (Мексико), „Hope“ (Норвешка), „Collective“ (Румунија), „Dear Comrades!“ (Русија), „A Sun“ (Тајван) i „The Man Who Sold His Skin“ (Тунис).

Извор: Данас/Новости/Објектив Медиа

MD MONTEL