Бивши угоститељ из Брчког: Не слушајте оне који говоре да не можеш успјети у Босни

Kolubara

Након дугогодишњег рада као угоститељ и власник познатог брчанског кафића „Jazzwa“ Емир Мехмедовић Жага одлучио је прије неколико година промијенити своје занимање и кренути самостално у озбиљнији бизнис, односно производњу уникатног намјештаја „Unique furniture ŽAGA„.

Није могао ни замислити да ће на самом старту многи купци у Брчком, а касније и широм БиХ, бити задовољни са његовим креативним приступом прављењу уникатног намјештаја. Каже да је увијек волио стварати и правити нешто својим рукама.

“Током мог рада као угоститељ често сам знао одлазити сам у гаражу послије посла гдје сам правио разне ствари. Тада ми је то све био хоби. Покушавао сам чак да од отпада на кретиван начин направим столове, лампе, столице и сл. Увијек ме је привлачио метал као материјал и увијек сам замишљао да правим нека умјетничка дјела од тога. Нажалост, у том периоду нисам имао прилике, а ни времена да озбиљније приступим свему томе. Како је вријеме одмицало све више сам улазио у тај свијет и одлучио да купим први стари апарат за варење. Тако је кренуло моје сналажење. Било је непрецизно и тешко, али без обзира на све ја сам имао јаку вољу да радим. Тако је почео мој нови живот с производњом уникатног намјештаја”, испричао је Жага за ИнфоБрчко.

Убрзо је себи купио и бољи апарат и почео добијати прве озбиљније послове.

“У међувремену све више сам учио нове ствари, стилове и како креативно направити производ. Објавом на интернету пар мојих производа озбиљније почиње моја прича. Видио сам да се многима почео свиђати мој приступ према раду и производима и добијао сам веће послове. Сјећам се када сам завршио први наручени озбиљнији посао да сам био сретан и вјерујте ми да ми у том тренутку “паре” нису биле важне. Још више будем сретан када муштерија буде задовољна и то ми даје додатно да се још више борим кроз живот у овом тешком времену с којим се суочаваји многи грађани”, прича Емир.

Због тешког економског стања у БиХ каже да је велики проблем у овој земљи кренути од “нуле”, али да, ипак, постоји нада и шанса.

“Битно је да се не одустаје од воље и визије. Ишао сам ка томе без обзира шта ми околина говорила. Може се направити бизнис у Босни, само треба одрицања, упорности и држати се правца који само ти мислиш да је исправан и не треба посустати ако ти други говоре да не можеш успјети у Босни и сл. Знам да је тешко, али вјерујте, може се. Доста људи не може да вјерује да се бавим овим данас и позитивно су изненађени. Одлучио сам да будем устрајан на свом путу и све оно што може бити од користи свима нама, не треба одустајати”, каже Емир.

Да упорност и воља даје позитивне резултате Емир је показао својим примјером. Још увијек је у развоју, али у знатно бољим условима него када је тек почињао. Тренутно у неколико салона излаже своје радове, док продају највише обавља преко интернета као и преко муштерија које га препоручују и другима.

MD MONTEL