Србија потпуно затвара кафане? Кризни штаб размишља о затезању мера

Kolubara

Ако број новозаражених настави да расте, медицински део Кризног штаба тражиће следеће седмице да се епидемиолошке мере затегну.

Конкретан предлог биће да се привремено потпуно затворе угоститељски објекти, укључујући и оне у хотелима, сазнају Новости.

Иако, и са порастом броја оболелих, имамо готово четири пута мање позитивних на вирус корона него у најтежим данима овог таласа, по процени медицинског дела Кризног штаба епидемиолошка ситуација није добра, и „иде“ ка погоршању. То је оцена на основу два критеријума – пораста броја заражених, и оног још важнијег – великог броја хоспитализованих.

У интерној комуникацији чланови Кризног штаба, према сазнањима „Новости“, ових дана највише анализирају путеве ширења заразе, а закључак је да су „жаришта“ пуни хотели у зимским центрима и угоститељски објекти генерално, који углавном поштују радно време, али не и противепидемијске мере, нарочито не ону која се односи на дозвољени број особа према квадратури.

И др Срђа Јанковић, имунолог и члан Кризног штаба сматра да смо још далеко од прага који би спречио ширење вируса кроз заједницу, и да засада нема услова да се ублаже мере.

Да чињеница да имамо само осам потврђених случајева „британског“ соја, не одсликава реалност, „Новостима“ је јуче потврдило више епидемиолога.

Сви су уверени да је овај вирус много присутнији, али да само због лабораторијске процедуре изолације, за то нема више званичних потврда.

Извор: спутник

MD MONTEL