ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ „ПУК`О НАМ ЈЕ ЦЕВОВОД“ БРЧКО ДИСТРИКТ

Kolubara

Увек исти сценарио када дође период усвајања годишњег Буџета Кондоминијума државе БиХ. Деценијско пренемагање у стилу „КУКУ МЕНЕ МАЈКО МОЈА МИЛА“!!!

Поједина удружења од „посебног значаја за град“ почну да кукумавче још у октобру како се Буџет троши „нетранспарентно“. Спортски колективи (нарочито они који су регистровани по месним заједницама са сва три стална члана удружења) грцају у сузама пре краја сезоне јер им је угрожен опстанак у „Ж“ засеок лиги. ЈЗУ редовно упућује вапај посланицима два пута годишње – пред усвајање и пред ребаланс Буџета – не могу да раде, немају ЦТ, немају магнетну, те су им лоши услови рада (а то што годишње само од партиципације наплате више од милион ипо марака које никоме не правдају, то ником` ништа).

Ипак, краљеви и вишегодишњи носиоци титуле у кукању су Комуналци. Код њих се сценарио за искукавање буџета преноси са колена на колено – са једног директора на другог. Једне године је успело те је тако добар сценарио остављен у аманет свим будућим директорима. А и што не би кад је сценарио одрађен филмски!

Три дана пред јавну расправу о буџету, и пет дана пред скупштинско изгласавање Буџета мештане Кондоминијума „изненади“ јутарњи нестанак воде.

Субота ујутру, нерадни дан, устанеш лепо наспаван, одвучеш се до купатила да се истушираш, умијеш, опереш зубе ал шипак бато мој! Нема воде ни крмеље да уклониш! Ни да капне!!!

Јбг, ко ти је крив кад ниси уписао у тефтер да је почетком наредне седмице Јавна расправа о Буџету кондоминијума. Мораш буразеру то да уписујеш у свеску ко да имаш менструацију. Да те не изненади!

Још у време владавине првог директора Комуналног, некако у ово доба године, цевовод је први пут пукао пар метара од фабрике воде у Плазуљама. Одма је директор закукао да се мора мењати стари цевовод за нови. Скупштина је једогласно подигла руке за додатни милиончић и тако је све кренуло. Наредне године на истом месту у исто време пукне опет, Скупштина поново намири још милион. И то је трајало за време комплетног мандата првог директора. Намиривали су се а да нису ни сантим новог цевовода променили.

За време другог директора исто се дешавало ал` само у насељу Грбавица. Исти сценарио имао је и трећи директор, мада несрећник није дочекао пун мандат.

Овај стелт (невидљиви) директор одлучио се за исти сценарио само је локацију променио – у градској зони око парка (једном у близини Добриног споменика, други пут на раскрсници Ново Брчко, па опет у близини споменика)… Јбг, да не буде провидно, мало „шара“ по народу, да га не провале.

Е, овај пут одлучио је да мало промени локацију „пуштања већег притиска у цевима“ те се све „десило“ на левој обали реке Брке – тачније тик уз зграду Канцеларије за ревизију! Изгледа да је ревизорима нешто грдно замерио кад је решио да им потопи ганц новог Пасата. А није да нема траљавости у овој јавној кући за комуналне делатности – има и то на кило! А и ревизори баш све морају да примете!

Будимо реални. Кондоминијум је једини град на планети који нема своје камионе за одвоз смећа већ то изнајмљују од комуналних предузећа у окружењу. Кажу да довољно камиона има у комшилуку. То су мала места а имају десетак камиончића који понедељком пре подне одраде сав посао у свом месту а онда преостало време стоје паркирани. Е зато за неке „ситне“ паре, ти исти камиончићи купе смеће по Кондоминијуму. Тако се исплати и њима а и нама.

Па и депонија нам не треба. Шта ће нам? Има депонија у Зворнику, сто километара од Кондоминијума. Само још да набавимо камиончић који ће наше смеће да вуче тамо. Добро, јесте да звучи мало сулудо јер Зворник је толико мали да не можеш да се окренеш ал` људи имају интерес да прихвате наше смеће. Наравно, то је скоро „џаба“ услуга, исто као и ово изнајмљивање смећара од комшија. Ма воле нас људи и све то раде ал баш, баш из љубави према Кондоминијуму.

Ма ни вода нам не треба. Шта ће нам? Само да пронађемо неког дистрибутера воде да нам доносити од врата до врата па да се коначно решимо ових предбуџетских пуцања цевовода и онда смо мирни.

-Добар дан. Ви сте самац?

-Да, ја живим сам!

-Добро, ваше следовање за ову седмицу је 0,5 литара воде – само за крмеље! Ако желите да се плакнете имамо паковања од 0,7 литара, Али ако желите да се баш изготивите онда вам можемо достављати паковање од целу литру седмично!

-Нека, хвала, куп`о сам се прошле године једном! Чекаћу да падне киша, а и ова Корона не воли да сте баш миришљави… дај само ово паковање од 0,5 – за крмеље!

-Изволите!

-Хвала, колико сам дужан?

-Ма ништа, то ће вам Комунално наплатити на месечном нивоу уз надувани рачун за струју!

-Добро, хвала, довиђења!!!

Европски, јбг ипак је ово XXI век. Наравно, и ово „флаширање“ грађана ће Влада Кондоминијума финансирати преко јавног предузећа „Пук`о нам је цевовод“. Ипак су се они испраксали у „пружању“ услуга свим грађанима Кондоминијума!

И опет ће посланици да подигну ручице за додатним милиончићима које кукаво комунално предузеће тражи. А што и не би изгласали кад су сви, чак и опозиција, ухљебили своје чланове у овом предузећу! Само да седнете на клупу у парку и да бројите запослене кад крену кући – има их ко да раде у три смене – и то само администрација.

А ви, ако вам је добро, онда ништа! Флаширајте се. То је свакако стил Кондоминијума!

Да, што се тиче ревизорског Пасата – не брините. Осигуран је… а и можда је време да га замене за новог?!

MD MONTEL