Зима се наставља, медвед Урош вратио се у пећину

Kolubara

У народу се каже да се на Сретење срећу зима и лето. Верује се да на овај дан мечка излази из зимског брлога. Ако је сунчано и угледа своју сенку враћа се назад у пећину, јер ће зима потрајати још шест недеља, а ако сенке нема – пролеће је на прагу.

Судећи по понашању медведа Уроша, пролеће није на прагу. Меда је изашао са првим зрацима сунца, попио је мало воде у свом новом дому у зоо-врту, али се вратио у своју пећину.

Колико има истине у нашем веровању да медвед и његова сенка најављују пролеће и да ли можемо са сигурношћу да тврдимо да је веровање тачно, објаснио је доктор Јозеф Езвеђ, ветеринар у зоо-врту у Београду.

„По веровању се мисли да ће се зима, ако медвед угледа своју сенку, наставити, али се надам да ће медвед поново изаћи касније, јер је још рано јутро, а сигурно му се свиђа у новом дому“, истакао је ветеринар.

Због другачијих услова у којима медведи живе у простору зоолошког врта, можда не можемо да се ослонимо на веровање.

„То је народно веровање и, као и у сваком веровању, сигурно постоји нека истина, али се медведима у зоолошком врту не може баш веровати, јер су услови другачији. Обезбеђени су стан и храна, нега и љубав од посетилаца и запослених“, рекао је ветеринар Јозеф Езвеђ.

Додаје да је рано јутро, да је сунце тек изашло и да су се огласиле сенице које су први весници пролећа. „Чим оне почну да се оглашавају, на основу дугогодишњег искуства, знам да је пролеће близу”, рекао је Езвеђ.

Извор: ртс

MD MONTEL