Патријарх у беседи обећао: Неће бити странчарења и политике

Kolubara

„Моје патријаршко служење неће кретати стазама парцијалних интереса, нити ће садржати елементе странчарења и парцијалног бављења политиком, већ ћу настојати да негујем саборни дух. Савремена политика често у себи носи и доста непријатности и борбу група које се удружују ради понекад међусобног ривалитета, а то не видим као политику као изворном смислу те речи.- најавио је Порфирије, новоизабрани патријарх Српске православне цркве у првој беседи након устоличења.

Наследник патријарха Иринеја у беседи се дотакао православног народа у целом свету, нарочито на Косову и Метохији, позвао је на јединство Срба речима „да не буде међу нама раздора“, како је некад говорио блаженопочивши патријарх Павле.

– Молим се Богу и молим све вас да ме молитвено и делатно подржите и да велики и одговорни задатак, који је овим чином стављен пред мене, изнесем радосно и послушању Светом архијерејском сабору. Да као 46. патријарх будем макар у најмањој мери скромним наследник мојих светих претходника. Постављен сам да чувам и обнављам спомен на труд, жртву и мученичко страдање Цркве Божје, коју су поднели моји свети претходници – каже Порфирије.

– Нама је остављен узвишени циљ да ходамо стопама мудрости патријарха Германа, да идемо стазама светости патријарха Павла и да будемо чеда патријарха Иринеја у великом подвигу миротворства. Првенствено желим да наша света Српска православна црква, свугде где јесте, живи пуним плућима и да сваки хришчански живи потпуну слободу. Данас, нажалост, живимо у времену кад су мир и јединство, нажалост и у Цркви у људском аспекту, уздрмани. Сви смо позвани управо на ту службу миру и јединству.

Како је најавио, тим путем намерава да води Цркву, чије је послање да изграђује мир и међусобно поверење.

– За такав циљ вреди живети и вреди свој живот положити. Црква је позвана да сабира и спаја и служи миру и јединству. Зато се моје патријаршко служење неће кретати стазама парцијалних интереса, нити ће садржати елементе савременог странчарања и парцијалног бављења политиком, већ ћу настојати да негујем саборни дух. Савремена политика често у себи носи и доста непријатности и борбу група које се удружују ради понекад међусобног ривалитета, а то не видим као политику као изворном смислу те речи – поручио је нови патријарх СПЦ, пред верницима, министрима Владе Србије и преедседником Србије Александром Вучићем.

Извор: директно

MD MONTEL