Хрватска наставља са изградњом центра за радиоактивни отпад

JP Putevi Brcko

Док Хрватска наставља са започетим активностима на изградњи складишта за радиоактивни отпад на Трговској гори у општини Двор – на самој граници, у БиХ се разматрају кораци који ће бити предузети због неслагања с плановима Загреба.

Нису се показала као оправдана очекивања да би недавни земљотреси који су погодили Хрватску и поднебље у близини локације планиране за изградњу одлагалишта могли да буду повод да се у Загребу предомисле у намери да у некадашњој касарни ЈНА „Черкезовац” на Трговској гори изграде центар за складиштење отпада, због чега су из Сарајева запретили и могућом тужбом пред међународним судовима.

Хрватски Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране „Кршко” недавно је потписао уговор за спровођење истражних радова на планираној локацији центра за збрињавање радиоактивног отпада на подручју „Черкезовца” у општини Двор, јавили су медији.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић замолила је институције и Владу Хрватске да размотре могућност да се одлагалиште радиоактивног отпада измести негде другде, да би се отклониле бриге становништва пограничног подручја. Она је констатовала да је Српска већ показала добре намере према Хрватској с циљем грађења добросуседских односа, подсетивши да је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик раније искористио механизам да спречи блокаду изградње Пељешког моста. Савет министара БиХ крајем минуле године је формирао тим експерата који се бави проблемом који брине више од 250.000 људи насељених у пограничном делу, где Хрватска планира да складишти отпад из те земље, а по стрепњама еколога, можда и из других држава ЕУ. Уколико тим експерата из БиХ закључи да је локација касарне „Черкезовац” на Трговској гори неадекватна за одлагање радиоактивног отпада и опасна по живот, здравље и околину, Председништво БиХ ће моћи да покрене тужбу против Хрватске пред Међународним судом у Хагу, најављено је из тима.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац подсетио је на посљедње земљотресе око Петриње и навео како су експерти у тој области и раније указивали да је то трусно подручје.

Крајем минуле године у општини Двор на Трговској гори су почела мерења и узорковања радиоактивности постојећег стања. Из хрватског Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива наводе да ниско и средње радиоактивни отпад, који ће бити складиштен у центру за збрињавање радиоактивног отпада, у првом реду потиче из Нуклеарне електране „Кршко”, те у мањем обиму из научноистраживачких института, медицинских установа и индустријских постројења која у свом редовном раду користе изворе јонизујућих зрачења. Реч је, додају, о отпаду који ће се складишти искључиво у чврстом стању, док гасовити и течни отпад тамо неће бити складиштени. Тврде да се складишта радиоактивног отпада планирају и развијају као сигурни објекти који не смеју имати утицај на животну средину и људе.

Министар Кошарац је указао на то да хрватска страна на нетранспарентан начин води активности на градњи одлагалишта и да је важно аргументима је онемогућити у томе, јер то у супротном „може имати несагледиве последице”. Каже да од Хрватске немају ниједну званичну информацију о могућем одлагалишту. Председавајући правног тима из БиХ Жељко Богут рекао је да постоје правни механизми како се БиХ може противити плановима Хрватске, а као опцију навео је тужбу против Хрватске, ако буде неопходна.

Извор: Политика

MD MONTEL