Јунајтед ерлајнс приземљује 24 „боинга 777“, након што је једном отказао мотор

Kolubara

Компанија „Јунајтед ерлајнс“ саопштила је да је приземљила 24 своја авиона „боинг 777“, након што је једном од њих отказао мотор приликом полетања пре два дана.

Авион са 231 путником и 10 чланова посаде био је приморан да се врати на аеродром у Денверу. Није било повређених. Комади мотора пронађени су разбацани у оближњем насељеном подручју. Авион је полетео према Хонолулуу у тренутку када му је отказао десни мотор.

Као одговор на инцидент, Јапан је затражио од свих превозника који користе „боинг 777“ са истим мотором да избегавају његов ваздушни простор, пренео је ББЦ.

„Боинг“ је објавио да подржава одлуку Јапана и препоручио је суспендовање летова свих „777“ са оваквим мотором док траје истрага о инциденту. Произвођач је саопштио да се тренутно у свету користи 69 авиона овог типа са оваквим мотором.

Према подацима америчке Федералне администрације за авијацију, „Јунајтед“ је једини превозник у САД са оваквим авионима, а има их још у Јапану и Јужној Кореји. ФАА ће одржати састанак са „Боингом“ и представницима компаније која је направила мотор.

За сада је утврђено да су се поломиле две лопатице унутар мотора и да је било оштећења и на другима. Главни део трупа авиона претрпео је мању штету.

Извор: Н1 / фото: Tanjug/Hayden Smith via AP

MD MONTEL