Милић подржава доношење Закона о сукобу интереса и испитивању поријекла имовине

Kolubara

Предсједник Скупштине дистрикта Брчко Синиша Милић рекао је данас да подржава доношење новог закона о сукобу интереса у дистрикту који ће бити функционалан и који ће одредити јасне границе између јавног и недозвољених парцијалних интереса у вршењу јавних функција.

“Да ли је нови Нацрт закона о спречавању сукоба интереса у дистрикту, који се налази пред Владом, добар или лош, и да ли ће у предложеном тексту допринијети квалитетнијем и транспарентнијем раду институција власти, или не, о томе се може разговарати након детаљне анализе прописа, али да нам је потребан један, такав функционалан закон то је више него јасно”, изјавио је Милић Срни.

Он је нагласио да би закон на нивоу дистрикта требао бити усклађен са Законом о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ, као и законима на другим нивоима власти у БиХ, односно да сви носиоци извршних функција и именована лица на која се закони односе, треба да буду изједначени у правима и обавезама.

“Закон би у сваком случају требао бити рационализован у односу на прилике у дистрикту, и то тако да се спријече злоупотребе кроз начин рада и одлучивања унутар комисије за превенцију корупције, како закон не би био искоришћен за политичке обрачуне”, рекао је Милић.

Предсједник Скупштине дистрикта је нагласио да се снажно залаже и да се на нивоу дистрикта Брчко донесе закон о испитивању поријекла имовине.

“Тај закон би требао да обухвати не само носиоце извршних функција и именована лица већ и све државне и јавне службенике, јер би се на тај начин вратило повјерење грађана у институције власти”, рекао је Милић, напомињући да је транспарентност и јавна одговорност која се промовише кроз ове законе, суштинско обиљежје демократске власти, али и услов њеног постојања.

Извор:РадиоБрчко

MD MONTEL