Кон: Кризни штаб ће у петак разматрати моделе реаговања током викенда

Kolubara

Епидемиолог Предраг Кон је рекао да је на састанку Кризног штаба констатовано да су места на којима се преноси инфекција ски центри. На следећем састанку у петак разматраће се модели реаговања током викенда и донети одлука шта ће се по том питању предузимати на овим местима, навео је. Биће речи и о осталим жариштима, није одлучено да буде скраћења рада кафића преко недеље. У петак ће се и о томе расправљати, наводи. „Могуће је да се очекује повећање у наредних 10-ак дана“. Додао је да морамо да појачамо вакцинацију.

Процењено је да се епидемиолошка ситуација погоршава и да треба максимално појачати контролу, рекао је Кон. У последњих неколико недеља је она била и појачана и то би требало наставити, додао је.

Појачаће се надзор над обољевањем у школама, за сада немамо података за неки велики ризик, каже Кон.

Било је различитих ставова, али дошли смо до заједничког става да се преко викенда мора предузети нешто и остало је да се искристалише и припреми предлог, навео је члан Кризног штаба.

Каже да је најважније да су главна места заражавања уочена – ресторани и кафићи, саме ски стазе не.

„Мере ће се односити на сва места где постоји жариште и могућност преноса, али то није данас дефинисано“, казао је, додајући да се са зимовања враћају са доказаним инфекцијама.

Било је, каже, расправе и о кафићима у Београду, за сада нема померања радног времена, али ће се у петак за даље и о томе расправљати. „Сат, два не решава питање. Главно је питање поштовање мера“, истакао је.

Он је пренео да је медицински део био за затварање пет дана, „не у смислу полицијског часа“.

Нису мере те које ће то спречити, него и наше понашање, наравно и контрола, али то није уопште једноставан посао, истакао је Кон.

Биће формирана места за алергичне на пеницилин

Кон каже да је најважнија вакцинација. „Повећање вакцинисаности је апсолутно најзначајније у овом тренутку“.

Додао је да морамо да појачамо вакцинацију и да је до сада добро организована.

Казао је да су разговарали о томе да буду формирана места за алергичне за пеницилин, јер се за такве захтева посебан опрез.

Одахнућемо кад вирус сведемо на троцифрене бројке, а ја кажем и двоцифрене, наводи епидемиолог.

У последњих неколико дана расте број новозаражених, расте број пацијената на болничком лечењу, на респираторима, а више је и првих прегледа у ковид амбулантама домова здравља.

Више вести о ковиду-19 и последицама пандемије у земљи и свету читајте на страници Коронавирус.

Извор: Н1

MD MONTEL