Бајден наредио – Америка је напала из ваздуха, има погинулих

Kolubara

Америчка војска извела по налогу председника Џоа Бајдена ваздушне ударе у источној Сирији на објекте за које Пентагон каже да припадају проиранској милицији.

Ваздушни удар представља одговор на ракетни напад на америчке мете у Ираку и био је ограничених размера, могуће да не би дошло до ескалације, преноси Ројтерс. Сиријска опсерваторија за људска права саопштила је да је у тим нападима убијено 17 проиранских бораца.

„У нападима су уништена три камиона муниције (…) Много је погинулих“, рекао је директор Опсерваторије Рами Абдел Рахман.

„По налогу председника Бајдена, америчка војска извела је ваздушне нападе на инфраструктуру коју користе милитантне групе уз подршку Ирана у источној Сирији“, рекао је портпарол Пентагона Џон Кирби.

Он је навеио да ће Бајден деловати у циљу заштите америчких и коалиционих војника.

„У исто време деловали смо на одређен начин са циљем да дође до деескалације укупне ситуације на истоку Сирије и у Ираку“, додао је Кирби.

Он је рекао да су у нападима уништени многи објекти на граничном контролом пункту које користе проиранске групе као што су Катаиб Хезболах и Катаиб Сајид ел Шухада.

Иначе, ово је прва америчка војна акција откако је Бајден постао председник.

Извор: Б92

MD MONTEL