Коме је из брчанске Власти сметала изложба портрета антифашиста из НОБ-а аутора Сеада Хасанефендића?

Kolubara

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Догађаји у Брчком ријетко налазе адекватан простор у ентитетским и опћебосанским медијима; но недавно се догодио ревизионистички културни скандал првог реда, који по свом значају далеко надилази локални ниво и симптоматичан је за велике проблеме с којима се суочавамо у односу према прошлости, према бремену фашистичког гријеха и антифашистичком наслијеђу. Уједно овај случај, на који желимо скренути пажњу говори о кршењу умјетничких слобода и злоупотреби власти локалних моћника.

Наиме, у Брчком је 9. фебруара у Умјетничкој галерији Брчко дистрикта БиХ отворена изложба портрета учесника НОБ-а Брчко, аутора Сеада Хасанефендића, академског сликара и првог директора Умјетничке галерије „Ризах Штетић” Брчко. Изложбу су заједнички припремали Умјетничка галерија и Служба за архив (Архив Брчко дистрикта БиХ). Улога Архива огледала се у припреми биографија учесника НОБ-а и архивске грађе која свједочи о животном и умјетничком путу Сеада Хасанефендића. На нашу молбу пригодан текст за каталог припремио је Вахидин Прељевић, професор на сарајевском универзитету. Комплетан материјал за изложбу припремљен је почетком 2020. године али је отварање изложбе пролонгирано због мјера ограничења узрокованих корона вирусом.

Три дана пред отварање изложбе Архив је искључен из припрема постављања уз образложење да су спорне биографије погинулих чланова НОБ-а, а на крају и текст Вахидина Прељевића. Материјал који је припремао архив је уклоњен те је изложба отворена без учешћа Архива и припремљених прилога изложби. О насталој ситуацији смо обавијестили најодговорније представнике Дистрикта а јавно реаговање прије отварања изложбе изоставили из поштовања према садржају изложбе те члановима породице Хасанефендић које је Архив контактирао и позвао на изложбу.

За боље разумијевање контекста у којем дјелујемо ево неколико информација о нашим активностима и детаљнија хронологија дешавања.

Брчански архив (Служба за архив у оквиру Владе Брчко дистрикта БиХ) је најмлађа архивска институција у Босни и Херцеговини. Свјесни значаја Архива и архивске дјелатности за наш град и одговорности коју смо преузели настојимо испунити основне циљеве – обликовање индивидуалног и колективног памћења, разумијевање прошлости и документирање садашњости. Брчански архив чува преко 1000 дужних метара архивске грађе, која је предмет стручне и архивистичке обраде и дигитализације а великом броју тренутних стваралаца архивске грађе пружамо помоћ кроз стручни наџор.

У намјери да промовишемо архив и архивску дјелатност за посљедних три године припремили смо пет изложби које тематизирају културну историју Брчког а у припреми су и двије изложбе које ћемо представити брчанској и широј јавности до краја године. Изложбама, осим тога, доприносимо истраживању и представљању културне и опште историје Брчког и освјетљавању важних процеса, историјских раздобља и значајних личности из наше нове и старије прошлости. Да би све што радимо имало веће домете настојимо се интегрисати у културни и културно-образовни систем заједнице сарадњом са инстутицијама образовања, умјетничком галеријом, градском библиотеком те националним културно-просвјетним организацијама.

Као резултат таквих настојања успостављена је сарадња са Умјетничком галеријом која је требала резултирати заједничким пројектима с циљем афирмације неопходне педагошке улоге Умјетничке галерије и Архива, увјерени да нема више те дисциплине знања која није добродошла у савременој умјетности и обратно.

Конкретно, почетком 2020. године договорена је сарадња у активностима припреме изложбе портрета чланова брчанског НОБ-а које је 70-их година сликао Сеад Хасанефендић, академски сликар и први директор Умјетничке гаерије Ризах Штетић Брчко. У питању је збирка портрета и цртежа 47 чланова НОБ-а Брчко, погинулих или убијених у периоду 1941-1945. године. Улога архива огледала се у припреми биографија чланова НОБ-а Брчко (извор „Брчко и околина у радничком покрету и НОБ-у”, Одбор за едицију Брчко и околина у радничком покрету и НОБ-у, Тузла, 1985) и архивско-документарне изложбе о животу и дјелу Сеада Хасанефендића (извор архивска грађа Архив Брчко дистрикта БиХ, брчанска периодика Библиотеке – књижнице Брчко Дистрикта БиХ и фотографија и докумената Фондација / Легат Екмечић).

Потписници овог текста су уз сарадњу са колегама из Архива припремили преузете обавезе а на нашу молбу прикладан текст за каталог написао је Вахидин Прељевић из Сарајева. Како је изложба требала бити отворена у јулу 2020. године сви горе поменути прилози изложби су од стране Архива достављени Умјетничкој галерији почетком прошле године. Повољније околности око пандемије изазване вирусом корона омогућиле су да планирамо нови термин отварања изложбе те је иста заказана за уторак, 9. фебруара. Неколико дана пред отворење информисани смо да се прилог изложби, биографије портретисаних чанова брчанског НОБ-а не могу истицати на изложби.

Затечени и изненађени покушали смо се информисати шта може бити разлогом овакве одлуке и сазнали да је то став Шефа пододјела за културу у Влади Брчко дистрикта БиХ уз образложење да је разлог помињање Јасеновца те других сарадника нацистичких власти. У намјери да спасимо образ заједнице и очигледан и бруталан покушај обезврјеђивања двају највиших облика људског стваралаштва – знаности и умјетности – те негирање тековина антифашизма као темељних цивилизацијских вриједности информисали смо највише представнике власти у Брчко дистрикту БиХ. Упркос настојањима да се сви планирани садржаји уврсте у садржај изложбе поменути Шеф пододјела за културу је истрајао у овом антицивилизацијском чину те искључио Архив из протокола отварања изложбе и уклонио прилоге изложби које је припремио Архив, биографије портертисаних брчанских чланова НОБ-а, паное посвећене животу и дјелу Сеада Хасанефендића и каталог.

Ово писмо има за циљ информисати ширу босанскохерцеговачку и брчанску јавност о овом чину јер то сматрамо минимумом професионалних и грађанских обавеза. Не бисмо жељели да се писмо схвати као позив на линч или да његов повод и садржај буду поводом додатне политизације. Нека ово буде још један позив враћању политичког говора стварном говору, који никада није само политички, позив враћању разговору. (Р. Константиновић).

Као одговорни грађани потпуно смо свјесни колико прошлост ових простора оптерећује нашу свакодневницу. Основне поруке ове изложбе и садржаја које је припремио Архив су нови сусрет с потиснутом прошлошћу и позив на успостављање дијалошког простора сјећања. У слободној и демократској држави какву градимо, окренути Европској унији до које допиру наши погледи из Брчког, имамо генерацијску обавезу суочити се са теретом који су нам навалили догађаји. Слобода коју уживамо подразумијева и одговорност свакога од нас појединачно. Тај посао не може урадити нико до ми сами. А на крају обављеног посла ћемо схватити да се све што се догодило могло догодити и на другачији начин.

Ћазим Суљевић, дипломирани политолог
ул. Дејтонска 121
Брчко дистрикт БиХ

Тамара Вијоглавин Манчић, професорица историје
ул. Алексе Шантића 7
Брчко дистрикт БиХ

У Брчко дистрикту БиХ, 25. фебруар 2021. године

MD MONTEL