Меркел: Вакцина АстраЗенеке је сигурно, али ја се њом не бих вакцинисала

JP Putevi Brcko

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да се неће вакцинисати вакцином АстраЗенеке. Наиме, иако је ригорозна Европска агенција за лекове ЕМА одобрила вакцинацију АстраЗенецом за све старије од 18 година, немачки научници не препоручују ту вакцину старијима од 65 година.

Како пише Гардиан, чак четири петине АстраЗенециних вакцина које су испоручене европским земљама још увек нису искориштене. Проблем са одбијањем вакцине АстраЗенеке посебно је изражен у Немачкој.

Подаци европског Центра за контролу и превенцију болести (ЕЦД) кажу да су од 6.134.707 доза које су дистрибуиране у 27 земаља чланица ЕУ њих чак 4.849.752 још увек неискориштене.

Само у Немачкој више од милион доза АстраЗенециних вакцина је још увек у складиштима, првенствено зато што се људи не желе вакцинисати тим вакцинама. Немачка је искористила тек 15% доза АстраЗенеце.

Власти у Француској, Немачкој, Пољској и Италији препоручују вакцинисање АстраЗенеком само за млађе од 65 година. Управо то је, чини се, кључни фактор који утиче на спору примену те вакцине у земљама ЕУ.

Меркел је признала да АстраЗенекине вакцине имају лош публицитет, али каже да се ради о поузданим вакцинама

У интервјуу за Франкфуртер Алгемаине Цајтунг немачка канцеларка Ангела Меркел признала је да АстраЗенекине вакцине људи одбијају јер су забринути због учинковитости и сигурности, што је ипак последица лошег публицитета.

“Постоји проблем с прихватањем вакцина АстраЗенеке. Ради се о поузданој вакцини, сигурној и учинковитој. Одобрила га је ЕМА, а у Немачкој се препоручује млађима од 65 година. Сви релевантни ауторитети нам говоре да се ради о вакцини којој можемо веровати. У тренутку кад вакцина нема довољно, не можемо бирати чиме ћемо се вакцинисати”, рекла је Меркел у интервјуу.

На питање би ли се и сама вакцинисала АстраЗенецом, Меркел је рекла: “Ја имам 66 година и не улазим у групу којој је препоручено вакцинисање АстраЗенецом.”

Извор: Н1

MD MONTEL