У фокусу корекција часова и предмета за гимназијалце

Kolubara

План за реформу гимназија у РС требало би да буде урађен ове године, а тицаће се корекције часова на седмичном нивоу, као и списка предмета по разредима, међутим постоји могућност и да се уведу нови предмети. Потврдио је ово за “Независне” Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода РС.

“Стручни тим који ће радити на реформи гиманзија, уколико процијени да се за неке предмете у неком од разреда треба да повећа број часова, сигурно ће то урадити, али исто тако ће у осталим предметима смањити број часова јер не желимо да број часова на седмичном нивоу преоптерити наше ученике”, казао је Дамјановић.

Стучни тим ће процијенити да ли је негђе потребно увести нови предмет.

“Сагледаћемо ситуацију да ли има потребе уводити неке предмете или замијенити стари новим”, казао је Дамјановић.

Додао је да је планирано да се ове године уради план реформе, те да се достави Министарству просвјете и културе РС на усвајање.

“Када Министарство усвоји план који ми предлажемо, онда се иде у израду програма”, казао је Дамјановић.

Према његовим ријечима, потреба за новом реформом гимназија у Републици Српској и те како постоји, јер се десет година нису мијењали планови, те како истиче, биле су неке козметичке промјене, али ништа конкретно.

“У посљедњих десет година дошло је до промјена поготово у информационим техологијама, у начину извођења наставе, тако да све то морамо да узмемо у обзир”, закључио је Дамјановић.

Из Министарства просвјете и културе РС казали су да је акционим планом спровођења реформских активности у 2021. години планирана измјена наставног плана за гимназије.

“Након тога ће се сукцесивно радити измјена наставних програма с фокусом на исходе учења и компетенције које обезбјеђују ефикасан наставак школовања и цјеложивотно учење”, казали су из надлежног министарства.

Додају да је планирано развијање флексибилног наставног плана и програма, који омогућује изборне предмете у завршним разредима и даје могућност школи да самостално креира одређени дио програма, до 20 одсто увођење факултативних програма, различитог трајања, у складу с интересима ученика и специфичностима школе.

Владимир Шавија, директор Гимназије “Филип Вишњић” из Бијељине, истиче да је сигурно потребна реформа гимназија у РС, те да већ деценију гимназије раде по садашњем програму .

“Остале средње школе скоро сваке године добијају интересантније смјерове за ученике него што има гимазија, јер ми годинама уназад имамо класичне опште смјерове”, каже Шавија за “Независне новине“.

Иако се већ дуже најављује реформа гимназија у РС, Сандријела Касагић, замјеница директора бањалучке Гимназије, истакла је да је неколико наставника ове школе укључено као дио реформских тимова за наставне планове, али да их нико није питао за мишљење или за неки савјет у вези с реформом гимназије.

“Није организован ниједан округли сто где ће они који раде годинама у гимназијма да кажу неколико речи. Реформе почињу са врха, од људи који можда никада нису ни радили у гимназијама”, казала је Касагићева.

Додала је да би у цијели процес реформи требало да буду укључени, поред наставника, и ученици, али и сами родитељи.

“Ми у школама само чујемо причу да се нешто најављује, али немамо увид у то шта се очекује у наредном периоду што се тиче реформи”, додала је Касагићева.

Извор: бл-портал

MD MONTEL