Како изгледа живот на италијанским отоцима где коронавирус не постоји

JP Putevi Brcko

Постоји врло мало локација широм света у којима није пријављен ниједан случај заразе коронавируса. Иако је Италија једно време била држава са највише заражених и преминулих, ни годину дана након почетка пандемије вирус није стигао до неких њених отока.

Италија је у локдауну до 30. априла, прошле године у овом периоду била је на насловним странама свих светских медија због коронавируса који је у овој држави однио готово 100.000 живота.

Далеко од болница, бројки новозаражених, хаоса и немира који владају у целој Италији и остатку света – царују тишина и мир које прекидају само таласи, птице и разговори између оточана.

Италијанска народна пословица каже: „Море може бити издајник, али може бити и ваш највећи савезник“. Ова се пословица сада чини посебно прикладном, јер вода делује као природна баријера штитећи прелепе италијанске отоке од пошасти пандемије коронавируса.

Бројни становници ових отока препричали су за СНН Травел како изгледа њихова свакодневница и како из даљине гледају на коронавирус.

„Овде баш и нема много интересантних ствари које можемо радити. Раде само супермаркети, два паба, апотека и пошта. Храну можемо наручити само недељом. Ствари се нису много промениле од почетка пандемије. Живимо исто као и сваке друге зиме, највише времена проводимо у кућама, а неки одлазе пецати“, рекао је мештанин отока Линоса Фабио Туци.

Мештани су казали како носе маске када се сусрећу са породицом и одлазе у продавницу или пошту, али и како су опрезни са туристима.

Оток Термоли је лети препун туриста, док зими овде живи само 200 људи. Власница продавнице за изнајмљивање и продају ронилачке опреме Саманта Диониси каже како мештани активно прате дешавања у свету, али и како се туристичка заједница нада скорој нормализацији ситуације како би могли наставити с радом.

На свим отоцима доступни су пунктови за тестирање на коронавирус, но већина грађана каже како се не плаше инфекције јер су отоци врло удаљени од копна.

„Срећан сам што живим овде, чини ми се као да живим у другом свету. Захваљујући топлој клими, моја супруга и ја често уживамо у вечерама под отвореним небом. Узгајам поврће, пецам, супруга и ја одлазимо у шетње… Сретни смо. Ово је наш мали свет и сами испуњавамо своје дане обавезама. Не недостају нам људи, уживамо“, рекао је 85-годишњи Пепино Таранто, мештанин отока Филицуди.

Репортер СНН-а обишао је пет различитих отока и прикупио интеренсантне приче мештана. Сви отоци су описани као празни и тихи, али мештани су казали како је тако сваке зиме – тако да пандемија није направила знатну промену. Истакли су и како су сретни и заштићени, те како се надају да ће се ситуација у свету ускоро нормализовати.

Извор: клих.ба

MD MONTEL