Српска почиње масовну вакцинацију

Kolubara

Доласком контигента од 20.000 руских вакција „спутњик V“ коначно можемо да почнемо са масовном вакцинацијом, изјавио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Шеранић је, гостујући у Јутарњем програму РТРС-a, изјавио да су раније  постојале назнаке да би могли добити и већи број вакцина од овога који ће данас стићи у Бањалуку, али да су се појавили проблеми код произвођача због недостатка бочица за паковање вакцина на тржишту.

– Међутим, ми у наредном периоду очекујемо континуитет у испоруци вакцина што нам омогућава да извршавамо план вакцинације од којег не одступамо – рекао је Шеранић.

Он је напоменуо да је до данас вакцинисано око 3.600 медицинских радника из Српске, који су то обавили у медицинским установама у Српској и Србији.

– Ова количина вакцина која данас долази биће намијењена завршетку вакцинисању прве категорије људи, а то су медицинско особље у ковид одјељењима и запослени у установама које се баве збрињавањем старих лица. Након тога крећемо са вакцинацијом друге категорије, а то су лица старија од 65 година и лица са хроничним обољењима – додао је Шеранић.

Министар је нагласио да су она лица која су раније редовно примала вакцине против грипа и родитељи дјеце са потешкоћама у развоју индикативна категорија који спадају у наредну категорију становништва која би требало да се вакцинишу.

Шеранић је изразио задовољство чињеницом да у Српској постоји велика заинтересованост за вакцинацију и нагласио да се нада да ће сви који то желе, бити вакцинисани у наредном периоду.

Извор: глассрпске

MD MONTEL