КРЕНУЛО ЗАТВАРАЊЕ! У Нишу ситуација на ивици катастрофе

Kolubara

У Нишу се и даље наставља раст броја новооболелих од корона вируса – према подацима Дома здравља, јуче је од 679 тестираних њих 242 позитивно на вирус, а Штаб за ванредне ситуације је оценио да је епидемиолошка ситуација „ванредна са претњом да пређе у катастрофалну“. Све је више заражених и у Јабланичком округу, где су у последња 24 сата регистрована 63 позитивна резултата, а 37 оболелих је из Лесковца.

Да се од почетка епидемије бележи најоштрији раст броја заражених коронавирусом у Нишу саопштио је градски Штаб за ванредне ситуације. Тако је пре 10 дана у Нишу било око 100 новозаражених, а јуче је тај број увећан на скоро 250. Већи је и број прегледа у ковид амбулантама – јуче су у нишким прегледана 1.443 пацијента.

Зато је нишки Штаб наложио затварање бувље и ауто-пијаце, саопштили су да је појачан рад комуналне милиције и комуналних инспектора, као и да је наложено да јавно-комунална предузећа Горица и Тржница предузму ригорозније мере.

У последња 24 сата од 232 тестираних у Јабланичком округу 63 резултата је са позитивним налазом на ковид. Од тога њих 37 је из Лесковца, 11 из Власотинца, 10 из Лебана, 4 из Медвеђе и 1 особа из Бојника.

КРИЗНИ ШТАБ У БЕОГРАДУ ИМА ТРИ РЕШЕЊА

Седница Кризног штаба, на којој ће бити анализирана актуелна епидемиолошка ситуација биће одржана у петак у 15 сати, а према ранијим најавама чланова штаба, на тој седници требало би да буде донета одлука о евентуалном пооштравању мера, како би се стало на пут расту броја новозаражених.

Медицински део Штаба је за потпуно закључавање, барем на седам до 10 дана, за шта се и заложио на претходној седици у понедељак, када је остављено да коначна одлука буде донета за пар дана.

Што се тиче увођења ванредног стања, епидемиолог др Предраг Кон рекао је да је Србија далеко од увођења таквог стања, а и председник Александар Вучић навео је да не мисли да смо близу ванредног стања. Он је истакао да су лекари у праву и да сви морају да буду много дисциплинованији.

Кон је нагласио и да медицински део штаба неће одустати од онога шта су и тражили – минимум затварања на седам дана, иако је свима јасно да би требало тако да буде и на више (на 2 до 3 недеље).

ПРЕД НАМА ТРИ ОПЦИЈЕ

Ако је судећи према тим најавама, ванредног стања и полицијског часа неће бити, али нам сигурно не гине нека врста „локдауна“ јер је више пута поновљено да су постојеће мере доста благе и готово „неприхватљиве“.

За претходни викенд, Кризни штаб је донео мере које су подразумевале да угоститељски објекти и тржни центри раде до 14 сати, па би и овог викенда то могао да буде случај.

Угоститељски објекти – кафићи и ресторани, као и тржни центри радили би у том случају поново скраћено, а продавнице прехрамбене робе по уобичајеном радном времену до 21 сат.

Друга опција је затварање свега осим апотека и продавница прехрамбене робе на седам до десет дана, али без увођења полицијског часа и вандредног стања.

За крај остаје и трећа солуција која би подразумевала затварање свега осим апотека и продавница прехрамбене робе, али само током предстојећег викенда, евентуално скраћење раног времена преко недеље.

У сва три случаја требало би да продавнице и апотеке остају отворене до 21 сат, а дежурне апотеке 24 сата као и до сада.

Извор: мондо

MD MONTEL