Треба ли труднице да се вакцинишу?

Kolubara

Иако је кампања вакцинације против коронавируса у јеку, још нема коначног става стручњака да ли је безбедно да и труднице приме вакцину. Тек кад буду готове клиничке студије бићемо потпуно сигурни да ли труднице треба да се вакцинишу, каже директор ГАК Народин фронт Жељко Миковић. Са друге стране, 20.000 вакцинисаних трудница у САД показује да имунизација далеко превазилази ризике, наводи Миковић.

Жељко Миковић, вршилац директора ГАК Народни фронт, каже за РТС да је та здравствена установа као и у претходним таласима осетила скок у броју новозаражених коронавирусом, истичући да нови талас дочекују спремно.

„На клиници постоји посебно ковид одељење које је одовојено од других пацијенткиња“, истиче Миковић.

Како је навео, на том одељењу од почетка пандемије обављено је 156 порођаја. Тренутно се на њему налазе четири жене – три су се породиле, док једна чека порођај. Говорећи о питању вакцинације трудница, Миковић наводи да се прате подаци који стижу из света.

Навео је да ниједна клиничка студија о вакцинацији трудница није завршена, а неке се тек планирају.

„Тек када те клиничке студије изађу са резултатима, бићемо потпуно сигурни да ли труднице треба да се вакцинишу“, наводи Миковић, додајући да ће то трајати више месеци.

Са друге стране, истакао је да је у првој недељи фебруара Амерички центар за контролу болести изнео податак о првих 20.000 вакцинисаних трудница, констатујући да није било ниједне озбиљне компликације. Према његовим речима, за сада се сматра да корист од вакцинације трудница далеко превазилази ризике.

Труднице са хроничним болестима високоризичне

За прву дозу вакцине контраиндикација је акутна респираторна болест. Група трудница која је посебно осетљива су оне са хроничним болестима, срчаним, дијабетесом и, ретко, малигнитетима.

Каже да је став Светске федерације гинеколога и акушера да би уз имуносупресивну терапију и та ризична група жена могле би буде вакцинисана.

„Друга доза је контраиндикована само ако се појаве реакције не прву дозу“, додаје Миковић.

Када је реч о вакцинацији жена које тек планирају трудноћу, Миковић указује на позитивино мишљење Европског удружења за вантелесну оплодњу.

Сматра се да је оптимално да трудноћа наступи два месеца после вацинације, али да не постоји проблем ако се то деси и пре, па и да другу дозу приме у раној трудноћи.

Извор: РТС

MD MONTEL