Вожњом бицикла до идеалне линије

JP Putevi Brcko

Вожња бицикла је забавна и здрава активност, а ако желите успут да изгубите неколико килограма, бицикл је и даље сјајна опција. Наравно, у комбинацији са здравом и балансираном исхраном.

Вожњом бицикла је реалативно лако сагорети већи број калорија, без да превише изазивате своје тело. Наиме, док сте на бициклу, свеснији сте промена околине око себе и осећаја слободе који имате док возите. Мање сте фокусирани на трошење калорија, а оне се без обзира на то троше.

Једноставно речено – вожња бицикла ствара осећај благостања какав не постоји у многим другим облицима активности.

Колико треба возити бицикл да бисте изгубили килограме?

Један сат дневно на бициклу је изврстан начин за подстицање процеса губљења килограма. Колико калорија ћете изгубити зависи од више фактора, међу којима је и брзина вожње. Према подацима Универзитета Харвард, током пола сата вожње умереном брзином (19 до 22 км/х) особа тешка 70 килограма изгуби ће око 300 калорија.

Није лоше, зар не? И то није једина предност редовне вожње бицикла. Оно ће, доказали су и научници, поправити ваше расположење и позитивно утицати на ваше здравље. С обзиром на то да ћете се захваљујући бициклирању осећати смиреније и срећније, много је мања вероватноћа да ћете осетити потребу да навалите на слаткише и осталу нездраву храну.

Којом брзином је добро губити килограме?

Иако ће можда бити примамљиво губити више, један килограм недељно ће бити довољан, јер рапидан губитак тежине је, између осталог, тешко одржати и многи људи брзо врате више килограма него су изгубили.

Сат времена дневно одвојених за физичку активност је довољно за постизање овог циља.

Возите што више умереним темпом

Током већине вожњи циљајте темпо који вас оставља без даха, али не толико да нисте у стању да водите разговор. Већина тренинга нека буде на овом нивоу који вас, иако може бити заморан, неће сваки пут довести до потпуне исцпљености. Циљ је сат времена дневно.

Убаците и једну до две вожње јачег интензитета

Интервални тренинг високог интензитета побољшаће вашу кондицију и учинити тело способним за сагоревање калорија.

Једну или две редовне вожње умереним темпом замените оваквим вожњама, које морају имати темпо такав, да не можете водити разговор. Овакав темпо не морате да држите цео тренинг – интервали су врло учинковити и пожељни.

Наспавајте се

Спавање је један од главних јунака током процеса губитка килограма. Студије су показале да су људи који спавају шест до осам сати ноћу пуно успешнији у губитку килограма, а уједно су и мање под стресом.

Између осталог, квалитетан сан пресудан је за опоравак тела након активности, како би било спремно за сваки нови дан.

Пратите напредак

Будите мотивирани тако што ћете пратити свој напредак. Такође, немојте се обесхрабрити ако се ствари не буду увек мењале истом брзином.

Ви тренирате своје тело како би било што спремније и учинковитије. Постојаће недеље у којима ћете видети велики напредак, али и они у којима ће вам се чинити да га нема.

Међутим, целокупан резултат је оно што је битно.

Што се тиче праћења напретка, мерите се једном недељно, идеално би било у исто доба дана. Добро време је оно након првог јутарњег одласка у WЦ.

Ако активност пратите помоћу апликација, временом ћете видети како вам се кондиција побољшава – брже ћете се кретати због чега ћете се и боље осећати.

Одећа је још један сјајан начин да проверите како вам иде. Ако имате омиљен одевни комад, који нисте могли да обучете, сваких неколико недеља проверите како вам стоји.

Побрините се да уживате

Најбоља ствар код вожње бицикла је та да је забавно. Без обзира волите ли брже или лаганије вожње, у друштву или сами, ваш бицикл ће вас одвести на предивне локације и омогућити вам  да заборавите да вежбате, док уживате у призорима око вас. Зато га учините делом свог живота и бићете задовољни.

И не заборавите да узмете барем један дан паузе у недељи, и обавезно се  посаветујте с лекаром ако имате било каквих здравствених проблема.

Извор: Нова.рс

MD MONTEL