ОСМИ МАРТЕ, ГДЕ СМО ДАНАС?

Kolubara

Осми март је Међународни дан жена!

Жене запослене у индустрији су јавно демонстрирале 8. 3. 1857. године у Њујорку. Текстилне раднице су протестовале због лоших радних услова и ниских плата. Демонстранте је растерала полиција, а те исте жене су основале синдикат два месеца касније.

Протести на 8. март су се догађали и следећих година, од којих је најпознатији био 1908. године када је 15.000 жена марширало кроз Њујорк тражечи краће радно време, боље плате и право гласа.

Први Дан жена се славио 28. 2. 1909. у САД темељем декларације коју је донела Социјалистичка партија Америке.

Године 1910. Прва међународна женска конференција била је одржана у Копенхагену у организацији Социјалистичке Интернационале када је установила “Међународни дан жена” на предлог славне немачке социјалисткиње Кларе Цеткин.

Како данас изгледа 8. март?

Већ од раних јутарњих часова видљиво је да је празник. Мушкарци ужурбано хитају кући (својој или туђој) са цвећем у рукама. И на друштвеним мрежама је видљиво да је празник. Све пршти од објава, од оних „ја сам га прва добила“ па до оних без икаквог појашњења – само фотка са цветићем!

Реално, 8. март у БиХ давно се претворио у помодни празник. Ни близу идеји због које се заправо почео прослављати а то је борба за права радница које се данас током године суочавају са мобингом, дискриминацијом на радном месту, вербалним и сексуалним насиљем и угњетавањем.

Раднице у БиХ, нарочито оне у реалном сектору, празник дочекују са нагомиланим проблемима, од непоштовања 40-сатне радне седмице, неплаћеног прековременог рада као ни регулисаног породиљског одсуства. Да преведемо – кршење Закона о раду на сваком ћошку – горе него  те давне 1908. године када није ни постојао овакав Закон о раду!

Оно са чим је суочена данашња жена је мобинг, угрожавање њеног достојанства, њеног интегритета као особе. Жртве без подршке, починиоци без казне.

Ово је само мрвица проблема који су сто пута гори у данашњем животу већине жена. Стога 8. март не сме бити само један дан у години када се присећамо борбе за женска права. О овим, као и бројним другим проблемима свих запослених, нарочито у реалном сектору, морамо свакодневно говорити. Борба још увек траје, зато о проблемима морате јавно, гласно и јасно проговорити!

Драге даме, редакција Објектив Медиа увек ће бити на вашој страни!

Срећан Дан жена!

MD MONTEL