ТРИК УЗ КОЈИ СВАКО МОЖЕ ДА ЗАСПИ ЗА БУКВАЛНО 2 МИНУТА: Користе га војни пилоти, „ради“ и под највећим стресом

Kolubara

Врло је једноставан, а увек упали. Да ли знате да су амерички војни пилоти у стању да у свакој ситуацији заспу за само 120 секунди? То је зато што знају супер трик који им помаже да се опусте и у најнапетијим моментима.

Током Другог светског рата, америчка војска приметила је да пилоти праве фаталне грешке због недостатка сна. Проблем је решио чувени тренер и пилот Бад Винтер, који је својевремено изумео систем вежби за опуштање спортиста. Након само шест недеља тренинга и 96 одсто пилота је научило да заспи за буквално два минута, иако су били под стресом.

Винтер је објаснио из чега се састоји његов „тренинг“:

Корак 1

Пронађите удобан положај . Ако сте већ у кревету, можете да прескочите овај корак. У супротном (на пример, у аутомобилу) одаберите најудобнији могући положај – седите, раширите колена, ставите руке на бокове, спустите браду.

Корак 2

Опустите лице. Људско лице састоји се од 43 мишића који заправо указују на стрес који тело проживљава. Зато затворите очи, опустите чело, образе, језик и вилицу (лагано отворите уста). Приметићете да вам дисање постаје спорије. Уверите се да су и ваше очи опуштене – ниједан од 6 мишића у очној дупљи не сме бити напет.

Корак 3

Опустите рамена. Осетите њихову тежину и пустите их да потпуно падну. Опустите задњи део врата. Удахните дубоко и полако издахните ослобађајући преосталу напетост (код већине људи се накупља у раменима, врату и вилици).

Корак 4

Сада пређите на руке: осетите како постају тешке и опустите се. За дешњаке је боље да се прво фокусирају на десни бицепс, а за леворуке на леви. Ако не можете да опустите мишић, снажно га напните и покушајте поново.

Како „Искључити мозак“?

Постоји неколико начина да се ум рашчисти. Замислите да током топлог пролећног дана лежите у чамцу који плови језером и гледате у небо. Или замислите да лежите у великој лежаљци и где год да погледате је мрак. Не дозволите да друге мисли ометају слику коју сте створили у глави. Само се концентришите на њу и задржите је 10 секунди. Други начин је да једноставно понављате: „Не размишљај, не размишљај, не размишљај…“.

Корак 5

Опустите ноге. Осетите како вам се опушта десни квадрицепс (мишић кука) и постаје тежак. Затим поновите ово са десном страном тела, пређите на скочне зглобове и стопала,  и па се вратите на леву страну

Корак 6

Прочистите мисли на 10 секунди. Сада када сте потпуно опустили тело, преостаје само да „искључите“ мозак. Изузетно је важно да избегавате било какве мисли које подразумевају кретање (попут: „Морам сутра да водим дете у школу“) – оне нехотице изазивају микроконтракције у неким мишићима.

И то је то! За буквално 120 секунди ви ћете утонути у сан. Уколико вам није успело „из прве“, пробајте поново, убрзо ћете савладати вежбу и моћи ћете да се успавате у било којој ситуацији.

MD MONTEL