ДАНАС КАДА ПОСТАЈЕМ „ВАКСЕР“!

JP Putevi Brcko

И дође још један март. Ма није то било који март, већ стоти у низу, јубиларни, од како је почела пандемија вируса Корона. Ово је један од оних дана када се присетим мога деде који ми је препричавао како је то некада било на обележавању прве године пандемије.

Причао ми деда да су људи, те давне 2021-ве године, тотално били у бунилу. Готово половина становништва није могла да се снађе у том лудилу.

А и требало је све одвагати у маси (дез)информација које су биле пласиране од многобројних медијских кућа плаћених од светских фармацеутских гигантских фирми да народ „обавештавају“ о свим пандемијским приликама.

Готово да ниси филм на ТВ могао да одгледаш на миру а да не буде испрекидан епидемиолошким „порукама“ и престрашивањем колико је умрло људи тога дана од последица вируса Корона и колико ће сутра умрети ако се не вакцинишете још данас!

Није ми намера да сада полемишем колико су тадашње „вакцине“ биле добре или не. Да није било уносно не би и фирма за производњу шампона Џонсон Џонсон почела да се бави производњом вакцина… Добро, није утврђено да су људи вакцинисани том вакцином и даље имали перут или не.

Мада, није мали број вакцинисаних људи АстраЗенека вакцином тада добило згрушавање крви те је велики број земаља у ЕУ зауставио вакцинисање свог становништва овом „врхунски провереном“ вакцином.

Познаваоци тадашњих прилика говорили су да је британска краљица вакцинисана руском вакцином и да јој се у 94-тој години живота вратила менструација! Ал` добро, све је могуће!

Те давне 2021. године, прворођени син, великомученик, патњом напаћени председник Србије, набавио је од његовог брата Си Ђија преко 15 милиона кинеских вакцина. Његову молбу, са сузицом у оку, становништву да се вакцинишу прихватило је једва 1,5 милиона Балканаца званих Срби који су у сажаљењу  потрчали да потуре раме за пелцовање.

Схвативши да ће вакцинама истећи рок трајања, прворођени син је одлучио да буде добротвор те је позвао све здравствене раднике чак и из БиХ да се самоорганизују и да дођу у Србију да се тамо пелцују. Позив је важио и за здравствене раднике Кондоминијума државе БиХ.

Причао ми деда да је званични податак о вакцинацији здравствених радника у Кондоминијуму био преко 190. Дедин извор говори да је број вакцинисаних ипак био мањи од 100. Ал` ако узмемо у обзир да је тих стотину, заправо, сваки трећи запослен у ЈЗУ онда није чудо што мени ништа није било јасно!

Кад сам питао деду да ми појасни да, ако је сваки трећи вакцинисани био запослен у ЈЗУ, ко су она два,  деда ми је одговорио једноставно – па сваки доктор је повео своју супругу, девојку, љубавницу а свака докторка је повела свог мужа, дечка, љубавника… било је ту и оних који су водили мајку, бабу, стрину, тетку, течу…

Е драги моји читаоци, и ја сам исто као и ви сада био крајње запрепаштен!

Шта си се забезекнуо? – са осмехом ме тада упитао деда!

Знаш ли ти, наставио је деда своју причу, да је тада било још горих ствари за забезекнутост. Нпр, на вакцинацију у Србију у аутобусу путовао је и медицински радник који је био позитиван на Корону? Ем заражен, ем кренуо на вакцинацију! Толико о „стручности“ – одмахнуо је руком мој деда, додајући да су тог несрећника два дана након вакцинације, у Хитној служби, једва његове колеге спасле од нус-појава!

А било је, причао ми деда, и других нус-појава у кругу тадашње Болнице а данашње Амбуланте! Наиме, две медицинске сестре су се потукле због љубавних јада око истог шефа! Причало се да су се отимале ко ће Ковид ране видати шефу! Мада није утврђено јесу ли обе биле вакцинисане или је само једна вакцинисана а друга не, ипак, ово лудило десило се у јеку пандемије вируса Корона!

И тако! Од тада па до данас много тога се променило. Осим Џонсонове вакцине данас цепиво производе сви, од некадашњих произвођача средстава за хигијену до оних који су били лидери у прашкастој (пудинг) производњи. Па и они што су производили улошке са крилцима и кондоме. И мада је могуће наручити вакцину чак и са окусом јагоде, тек 2% је више вакцинисаних него те прве године пандемије, те сада, сто година касније, број вакцинисаних у ЕУ, заједно са земљама Балкана, износи 12%.

Ја чекам да домаћи произвођач кексића почне да прави вакцине са преливом од чоколаде па да се и ја пријавим да се вакцинишем како би коначно могао да се придружим оној привилегованој групи вакцинисаних грађана који могу да изађу чак и на терасу у трајању од 20 минута седмично! Овако невакцинисан могу само да звирнем кроз прозор. Огулише ми се лактови од прозорског штока. Ред је да се мало појавим и на тераси властитог стана!

У ту част, нестрпљиво чекајући да се вакцинишем, научио сам напамет ваксерску заклетву:

Данас, када постајем ваксер

Дајем часну ваксерску реч:

Да ћу марљиво сваке године долазити на ревакцинацију,

поштовати кризни штаб и здравствену организацију,

и бити веран и искрен брав,

који је пандемији предат сав.

Да ћу волети нашу демократску домовину

вољену Ваксерску Фармацеутску творевину!!!

Ето тако! А ви, како сте?

MD MONTEL