Истраге против лекара у Италији компликују драму око вакцина

JP Putevi Brcko

Узбуна због потенцијалних нежељених реакција овог месеца је стопирала имунизацију широм Европе, а многи људи су бринули да ће то подрити поверење јавности у вакцину компаније АстраЗенека. Међутим, судски процес у Италији, додатно је закомпликовао пометњу која је настала.

Тужилац у граду Сиракуза на Сицилији је отворио истрагу против двоје лекара и једне медицинске сестре због могућег убиства из нехата. Ово је уследило након изненадне смрти једног официра морнарице само неколико сати пошто је примио вакцину АстраЗенека, британско-шведске компаније, пише Ројтерс.

Тужилац Гаетано Боно је наредио и да се широм државе заплене десетине хиљада доза те вакцине. За Ројтерс је изјавио да је то наредио због предострожности. Овај потез је наљутио здравствене раднике који су истакли да нису видели потребу за тим.

Италија као и друге државе полажу наду у масовну вакцинацију како би се превазишла криза, након што је број смртних случајева од коронавируса у Италији премашио 106.000. Ова бројка је већа од било које у некој другој земљи ЕУ. Италија је такође претрпела и најгори економски пад од Другог светског рата.

Напори земље да вакцинише већину својих грађана (у Италији живи око 60 милиона људи) до септембра стартовала је несигурно услед споре испоруке и лошег публицитета АстраЗенекиног производа. Ова какцина се, пише Ројтерс, сматра кључном у пандемији јер је њен транспорт лакши и јефтинији у односу на друге вакцине.

Неколико дана након случаја у Сиракузи, судија за прекршаје у Севеној Италији, наредио је полицији да заплени скоро 400.000 доза вакцине АстраЗенека и посебне серије. Ово је уследило након још једне изненадне смрти након вакцинације.

Судске акције у Италији претходиле су одлуци више од десет европских држава, укључујући Немачку, Француску и Италију, да обуставе употребу те вакцине након што је повезана са згрушавањем крви код веома малог броја људи. Након тога је уследила одлука и Европске агенције за лекове. Она је прошле недеље саопштила да прелиминарна провера указује на то да вакцина није повезана са повећањем укупног ризика од настанка крвних угрушака. После ове одлуке, владе већине државе су наставиле са употребом ове вакцине.

Међутим, лекари у Италији кажу да су тужиоци допринели да поверење према вакцинама порасте. Само је 62 одсто Италијана одговорило да планира да се вакцинише против ковида-19, према анкети британске компаније Опсос МОРИ објављеној у децембру.

“Како се може очекивати да вакцинишемо милионе људи у таквим условима?” рекао је Масимо Гали, начелник одељења за заразне болести у болници Сако у Милану.

Светско медицинско удружење (ЊМА), које заступа лекаре из 115 држава, саопштило је да лекари и сестре другде у Европи нису суочени са истом врстом правне претње. АстраЗенека је саопштила да је спремна да сарађује у истрази и да има поверење у правосудни систем. Правни експерти кажу да лекари и влада не могу учинити ништа да утичу на одлуку судија.

Према италијанском уставу, пише Ројтерс, тужиоци су потпуно независни и не могу бити изложени никакавом спољном притиску. Уз то, закон их обавезује да истраже сваки случај на који им се скрене пажња.

“Истрага мора да буде спроведена и јавно мнење се не може узети у обзир”, рекао је Ројтерсу тужилац Боно, одбацујући сугестије да о претераној реакцији на смрт официра морнарице.

Обдукција

Официр морнарице, 43-годишњи Стефано Патерно, није имао здравствених проблема када је 8. марта пошао да се вакцинише. Вакцинација је обављена у војној болници Аугуста, на источној обали Сицилије, испричала је његова супруга за телевизију Ла7.

Након неколико сати, добио је благу температуру, али се она повукла док је пошао на спавање. Око два сата после поноћи, добио је напад и убрзо умро, иако је хитна помоћ одмах стигла.

Његова супруга је истакла да је тражила од локалног тужиоца да утврди да ли постоји веза између смрти и вакцинације.

Боно је одмах отворио истрагу о могућем убиству из нехата и означио медицинску сестру и двоје лекара као могуће осумњичене, као и шефа АстраЗенеке у Италији. Имена лекара који су под истрагом нису објављена. Медицински синдикати кажу да су такве истраге дубоко узнемирујуће за њихово особље.

Извор: нова.рс

MD MONTEL