Словенија увела нова правила за улазак и излазак из државе

Фото: АФП/Јуре Маковец

JP Putevi Brcko

Улазак у Словенију од данас ће бити допуштен особама које докажу да су пребољеле вирус корона или су још имуне, односно уколико покажу доказ да биле позитивне прије најмање три седмице од доласка на границу и највише шест мјесеци прије тога.

Улазак ће бити допуштен и онима који покажу потврде о вакцинисању против ковида 19, најмање седам дана након примања друге дозе Бионтек-Фајзерове вакцине или најмање 14 дана након добијања Модернине.

Ако је ријеч о вакцинацији Астра Зенекином вакцином, након добијања прве дозе мора проћи најмање 21 дан.

Словенцима се од сутра забрањује одлазак у државе са црвеног пописа и допушта улазак из њих само уз предочење негативног пи-си-ар теста или потврде о вакцинисању, односно пребољеном ковиду 19, рекао је министар унутрашњих послова Алеш Хојс.

Нови прописи о уласку и изласку односе се на све земље са црвене епидемиолошке листе, међу којима су и све државе са подручја бивше СФРЈ.

– Уредба са мјерама ограничења преласка државне границе, која се односи на све четири сусједне земље, биће на снази најмање до 12. априла – рекао је Хојс, те појаснио да је мјера донесена пред васкршње празнике.

Изузеци се односе само на путнике у транзиту и теретни транспорт, те путовања ради уклањања опасности по живот и здравље, преносе хрватски медији.

Извор: ртрс

MD MONTEL