Паузирано тестирање на дјеци због згрушавања крви

JP Putevi Brcko

АстраЗенеца је привремено обуставила клиничка тестирања вакцине на дјеци све док британска регулаторна агенција за лијекове не истражи могућу узрочно-посљедичну везу са стварањем крвних угрушака код одраслих.

Стручњак за вакцине Ендрју Полард са Универзитета Оксорд потврдио је за ББЦ да је тестирање на дјеци привремено обустављено и рекао да стручњаци који проводе тестирања нису то направили због забринутости око сигурности, него су хтјели причекати додатне информације и одлуку регулаторне агенције.

„Иако у педијатријском клиничком испитивању нема забринутости за сигурност, прије наставка тестирања причекаћемо додатне информације МХРА-е о анализи ријетких случајева тромбозе/тромбоцитопеније забиљежених код одраслих“, казао је Полард.

Нове процјене регулаторних агенција

Клиничко тестирање на дјеци које је почело у фебруару спроводи се како би се утврдило изазива ли вакцина АстраЗенеце снажан имунолошки одговор код дјеце у доби између шест и 17 година.

Током наредних дана требало би да дође до нове процјене Европске агенције за лијекове (ЕМА) и британске Регулаторне агенције за лијекове и здравствене производе (МХРА) око сигурности вакцине компаније АстраЗенеца.

Извор:бн

MD MONTEL