Осуђени чланови управног одбора ЈП “Путеви Брчко”

Kolubara

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ доказало је кривицу предсједника и чланова управног одбора ЈП „Путеви“ Брчко за несавјестан рад у служби у вези с повећањем личних примања директору тог предузећа. Пред Основним судом у Брчком Алмир Кукуљевић, Маринко Виљушић и Славиша Чортума осуђени су за кривично дјело несавјесног рада у служби. Они су супротно прописима усвојили одлуку на основу које је директору предузећа М.М. омогућена исплата стимулативног дијела плаће за 2017.годину у износу већем од 15 000,00 КМ.

Тужилаштво Дистрикта процесуирало је Кукуљевића, Виљушића и Чортуму јер су у децембру 2016. године, поступајући као одговорне особе у Дистрикту супротно прописима  усвојили приједлог директора за утврђивање стимулативног додатка на плаћу. Несавјесно поступивши у обављању дужности, они су једногласно донијели одлуку на основу које је директору предузећа М.М., по том основу у 2017. години исплаћено 15 547,22 КМ, као и 9 848,22 КМ за доприносе из тог додатка, за које је износе оштећено то јавно предузеће.

Кукуљевић, као предсједник, а Виљушић и Чуртума, као чланови управног одбора оптужени су за кривично дјело Несавјестан рад у служби (из члана 381 став 2 Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ) за које су потом правоснажно осуђени на по тридесет дана затвора. С обзиром на то да су признали извршење кривичног дјела, те да је штета предузећу у потпуности намирена, суд је утврдио да постоје услови за изрицање казни затвора испод законског минимума.

MD MONTEL