Ђурић награђен са шест хиљада долара месечно

Kolubara

Податак да месечна примања амбасадора Србије у Вашингтону Марка Ђурића премашују шест хиљада долара не чуди саговорнике Данаса из редова опозиције, који оцењују да је то награда за његову сервилност председнику Александру Вучићу.

Истовремено, извори из дипломатских кругова незванично потврђују да је Ђурић, функционер СНС и бивши директор Владине Канцеларије за КиМ, рекордер по заради међу актуелним амбасадорима наше државе. Како се прецизира, амбасадорске плате и даље се крећу од око 800 евра, колико добијају дипломатски представници Србије у афричким државама, преко 5.000 евра за амбасадоре у западним земљама попут Италије и Немачке, до 6.000 евра, за службовање у Вашингтону, „иако је пре неколико година тадашњи шеф дипломатије Ивица Дачић поручио да ће ти износи бити ревидирани“.

Портал Нова.рс објавио је да према званичним подацима Ђурић у својству амбасадора у САД месечно добија зараду од 941 долар, док додатних 5.225 долара прима као „накнаду за увећане трошкове живота и рада у дипломатско-конзуларном представништву“, тако да укупно добије 6.166 америчких долара. Наведени извнос прима од 10. новембра 2020, а званично је за амбасадора постављен месец дана раније.

Коментаришући примања Марка Ђурића, Санда Рашковић Ивић, потпредседница Народне странке и бивша амбасадорка Србије у Риму, каже да „не зна када су повећане плате амбасадорима, али знам да су у моје време биле мање за четвртину“.

– Вучић награђује послушност и верност. Ђурић свакако није дорастао задатку да буде амбасадор у САД, али је Вучићев послушник и то му је кључна квалификација, констатује Рашковић Ивић.

Према мишљењу Александра Ивановића, функционера Социјалдемократске странке, од висине примања амбасадора „много је важније какви су његови резултати рада и да ли грађани Србије од тога имају неку корист или само штету“.

– Када говоримо о резултатима наше спољне политике у односу са Америком, нажалост и ту смо недавно имали пример потписивања „Вашингтонског споразума“, којим се наставља тренд сервилности власти у Србији зарад очувања личних позиција и привилегија, а на велику штету грађана. За сада једини видљив ефекат тог споразума је признање Косова од стране Израела, на основу чега није тешко закључити ко је из тог споразумног односа извукао корист, а ко трпи штету. То је суштинско питање и проблем свих нас, а не то колико најпознатији професионални тапшач има плату, поручује Ивановић.

Америчким дипломатама преко 120.000 долара годишње

Како Данас сазнаје, минималне годишње плате амбасадора Америке износе 124.000 долара, док је максимални износ 187.000 долара, дакле они месечно примају најмање 10.300 долара, што је знатно више него што добија Ђурић, али је и буџет САД вишеструко већи од државне касе Србије. Како објашњава амерички политиколог Грегори Рејмонд, „базичне зараде америчких амбасадора разликују се у зависности од нивоа њиховог искуства и достигнућа“, као и трошкова живота у државама у којима службују“. „На крају, додатна средства дају се дипломатама распоређеним на ризичним местима, попут Авганистана“, прецизира он. Тренутна плата Марка Ђурића у складу је са просечним месечним примањима посланика Европског парламента. Према нашим сазнањима, европарламентарци добијају између 5.000 евра и 8.000 евра месечно.

Извор: данас

MD MONTEL